Kies een nieuwe pensioenadministratie voordat de winkel leeg is!
De Wet Toekomst Pensioenen heeft veel pensioenuitvoerders ertoe aangezet om nu echt serieus te gaan nadenken over hun IT-landschap. Zijn de oude legacy systemen wel toekomstbestendig? Kunnen we wel voldoen aan de wetgeving? En hoe gaan we ervoor zorgen dat onze klanten optimaal worden bediend? Allemaal zorgen die kunnen worden weggenomen met de keuze voor een nieuw IT systeem. Maar deze keuze laat, bij veel pensioenuitvoerders, nog té lang op zich wachten vindt Marc Boorsma, Senior Manager bij ITDS.
Gedreven door de deadlines van de nieuwe wetgeving zijn veel selectietrajecten voor een nieuwe pensioenadministratie opgestart. Een ontwikkeling die cruciaal is voor de stap naar een betere informatievoorziening in het pensioenlandschap. Op het gebied van deelnemerscommunicatie wordt er straks meer gevraagd van de applicatie architectuur en kan moderne technologie helpen om deze processen beter te ondersteunen. Maar ook het ‘op dagbasis actueel zijn’ is soms een uitdaging voor de bestaande systemen. Hoewel veel projecten al voortvarend zijn begonnen, zien we dat steeds meer pensioenuitvoerders vertraging oplopen tijdens dit deel van het proces. De selectietrajecten duren te lang en de uiteindelijke keuze voor een IT systeem laat op zich wachten.
Er is ook zoiets als té veel nadenken
Wat houdt ze precies tegen? Niet alleen de implementatie van een nieuwe pensioenadministratie is een complexe exercitie, ook de keuze voor een systeem moet weloverwogen zijn en bovendien passen bij de strategie en visie van de uitvoerder. Er moet sprake zijn van een culturele ‘fit’ en niet onbelangrijk, het moet de benodigde functionele requirements voldoende afdekken. De selectietrajecten worden zorgvuldig uitgevoerd en alle aspecten worden tegen het licht gehouden. Uiteraard moeten ook alle stakeholders worden meegenomen bij deze grote investeringen. Dit zorgt dus voor te lange doorlooptijden, waardoor beoogde planningen vaak niet worden gehaald.
Harde deadlines
Je zou zeggen dat een goed overgewogen keuze belangrijk is, maar in de huidige markt speelt een ander aspect een nog prominentere rol. De systeemtransitie moet afgerond zijn voordat de eerste pensioencontracten of fondsen hun SPR of FPR geadministreerd willen hebben. Daardoor staat er een behoorlijke druk op de deadlines. Daarnaast is er maar een beperkt aanbod in de markt van adequate pensioenoplossingen. De leveranciers van deze oplossingen hebben een gelimiteerde capaciteit en mogelijkheden om meerdere implementaties tegelijk te doen. De fondsen hebben hier geen boodschap aan en gaan ervan uit dat de uitvoerder kan voldoen aan de startdatum die worden vastgesteld in afstemming met de sociale partners.
Prioriteiten stellen
Het is logisch dat je als pensioenuitvoerder goed wilt nadenken over het kiezen van een pensioenadministratie, maar dat is op dit moment niet je prioriteit. Je wilt liever vooraan staan in de rij bij de leverancier, dan dat je systeemtransitie straks niet op tijd is afgerond. Als je te lang twijfelt en op zoek gaat naar extra zekerheden, loop je het risico dat een concurrerende partij met de kritieke resources van een leverancier aan de haal gaat. Bij de uiteindelijke keuze van het systeem is het van cruciaal belang dat deze kritieke resources (vaak de bedenkers van het systeem), committed zijn bij jouw implementatie. Het is eenvoudiger om dit af te dwingen als je als eerste het project start met een leverancier. Hier spreekt ook vertrouwen uit naar een leverancier. Misschien loop je tegen nog wat kinderziektes aan, maar je bent wel zelf in control!
‘Slechte’ oplossing of geen oplossing?
Niemand weet nog exact hoe de nieuwe functionaliteit voor WTP er uit komt te zien. Er is dus ook nog geen systeem ‘klaar’ voor de WTP. Daarmee is het belangrijk dat de gekozen oplossing voldoende flexibiliteit biedt en dat er vertrouwen is in de change capaciteit van de leverancier. Daarbij, zijn er eigenlijk nog ‘slechte’ oplossingen in de markt? De meeste IT-systemen bezitten over een grote mate van flexibiliteit en uiteindelijk gaat het om enkele opties waaruit een organisatie een keuze moet maken. Een keuze voor een leverancier die dedicated aan de slag gaat is echter belangrijker dan het creëren van een schijnzekerheid door extra onderzoeken en een zoektocht naar de perfect fit. De perfect fit bestaat (nog) niet, dus het is het kiezen uit hetgeen dat het dichtst in de buurt komt. Zorg ervoor dat je niet achteraan staat in de rij en dat als je aan de beurt bent, de winkel leeg is.