
Het Omnibus-voorstel: Wat verandert er in de CSRD-rapportage?

Afgelopen februari (2025), heeft de Europese Commissie het Omnibus-voorstel gepresenteerd. Dit voorstel zou de regels rondom de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) ingrijpend veranderen. Belangrijk doel van dit voorstel is de administratieve lasten voor bedrijven te verlichten en tegelijkertijd de concurrentiepositie van de in de EU gevestigde bedrijven ā en dus de Europese economie – te versterken. De voorgestelde wijzigingen kunnen grote gevolgen hebben voor bedrijven die al gestart zijn met voorbereidingen om te rapporteren volgens de huidige CSRD-normen. Wat gaat er mogelijk veranderen? En voor welke bedrijven gaat dit gelden? We nemen je mee door het Omnibus-voorstel.
Een aangepaste scope en tijdslijn
Een van de belangrijkste wijzigingen is dat aanzienlijk minder bedrijven onder de CSRD-rapportageplicht zullen vallen. Alleen bedrijven met meer dan 1.000 werknemers en een jaaromzet boven ā¬50 miljoen Ć³f een balanstotaal boven ā¬25 miljoen, zullen na invoering van het Omnibus-voorstel verplicht zijn te rapporteren. In de praktijk betekent dit dat ongeveer 80% van de bedrijven die eerder onder de rapportageverplichting vielen, nu worden vrijgesteld.Ā Een andere aanpassing in de scope van de CSRD verplichting, is aanzienlijke vermindering van het aantal verplichte rapportagepunten. De hoeveelheid te rapporteren gegevens wordt gehalveerd om de werklast te verlagen. Bovendien worden de eerder geplande sectorspecifieke rapportageregels geschrapt, wat bedrijven meer flexibiliteit biedt in hun rapportageproces.
Daarnaast wordt de invoering van de rapportageverplichting met twee jaar uitgesteld. Bedrijven die oorspronkelijk in 2026 of in 2027 moesten rapporteren, krijgen nu respijt tot respectievelijk 2028 en 2029. Dit geeft organisaties extra tijd om zich voor te bereiden op de nieuwe regels.
Wat nog meer?
Dat de scope aanpassing een grote impact heeft op bedrijven die zich al aan het voorbereiden zijn op de CSRD-rapportageverplichting is evident. Het Omnibus-voorstel strekt zich echter nog verder uit. De volgende belangrijke punten staan ook te veranderen:
- Waardeketenrapportage: op het gebied van waardeketenrapportage wordt de focus verlegd naar directe leveranciers van bedrijven. Dit betekent dat bedrijven niet langer due diligence hoeven uit te voeren op de volledige toeleveringsketen, maar zich kunnen beperken tot hun directe leveranciers. Bovendien wordt de frequentie van controles verlaagd van jaarlijks naar eens per vijf jaar, wat een aanzienlijke verlichting van de administratieve last betekent.
- Vrijwillige rapportage voor kmoās: voor kleine en middelgrote ondernemingen (kmoās) verandert er ook veel. Zij worden niet langer verplicht om te rapporteren, maar krijgen de mogelijkheid dit op vrijwillige basis te doen. Dit geeft kleinere bedrijven de vrijheid om zelf te bepalen of en hoe zij hun duurzaamheidsinformatie willen publiceren.
- Versoepeling van EU-taxonomie-eisen: ook worden de eisen rondom de EU-taxonomie versoepeld. Tot 85% van de bedrijven wordt vrijgesteld van verplichte rapportage over hun duurzaamheidsactiviteiten volgens de EU-taxonomie, al mogen zij er nog steeds vrijwillig voor kiezen om deze regels toe te passen.
- Beperking van assurance-verplichting: tot slot blijft de assurance-verplichting beperkt. De eerder voorgestelde overstap van limited assurance naar reasonable assurance wordt geschrapt, waardoor bedrijven niet te maken krijgen met strengere controle-eisen.
Ā Hoewel het vooralsnog gaat om een voorstel, voorzien we dat het Omnibus-voorstel in de nabije toekomst aanzienlijke veranderingen in de CSRD en duurzaamheidsrapportage te weeg brengt. Omdat dit voorstel nog door het volledige EU-wetgevingsproces moet, kunnen er nog aanpassingen worden gedaan voordat de uiteindelijke wetgeving wordt ingevoerd. Bedrijven doen er daarom goed aan om deze ontwikkelingen in de gaten te houden en zich tijdig voor te bereiden op mogelijke veranderingen.Ā In de tussentijd blijft ITDS klanten ondersteunen op het gebied van duurzaamheid en CSRD-rapportage. We houden de mogelijke wijzigingen nauwlettend in de gaten en houden je up to date via onze communicatiekanalen.