De Wet Toekomst Pensioenen: ben jij al begonnen met inpakken?

ITDS Business Consultants - Wet Toekomst Pensioenen

De grote verhuizing gaat beginnen: de weg naar een nieuw en eerlijker pensioenstelsel. Enkele pensioenuitvoerders zijn al begonnen met ‘inpakken’ en nemen de gepaste maatregelen en beslissingen om de organisatie klaar te stomen voor deze ingrijpende transitie. En dat terwijl de verhuisdatum nog niet bekend is. Heeft het dan eigenlijk wel zin? “Zin heeft het zeker”, aldus Marius Plantinga, Management Consultant bij ITDS. “Want hoe beter de voorbereiding is, hoe soepeler de transitie naar de nieuwe regeling zal verlopen.” 

De aanloop naar het Pensioenakkoord is er een geweest van een lange adem. Er werd jaren over gespeculeerd, vervolgens duurt het langer dan een decennium om te onderhandelen en inmiddels zijn we alweer een hele tijd aan het wachten tot de Wet Toekomst Pensioenen daadwerkelijk wordt goedgekeurd. Met onlangs nog een uitstel van een half jaar. Ondanks dat het er al een tijdje zit aan te komen, zijn er nog weinig pensioenuitvoerders die al een goed beeld hebben van hoe ze de nieuwe regelingen straks gaan aanbieden. De meeste pensioenuitvoerders zijn nog afwachtend, terwijl ze al veel hadden kunnen doen. Als pensioenuitvoerder wil je straks toch zo snel mogelijk met een werkende oplossing komen voor de klant?

Onzekere toekomst

Makkelijker gezegd dan gedaan. Hetgeen dat ze tegenhoudt is onzekerheid. ‘Gaat de Wet Toekomst Pensioenen wel daadwerkelijk door?’, ‘Hoe komt het er dan precies uit te zien?’ en ‘Is alles niet straks voor niets geweest?’. Men blijft het voor zich uit schuiven, maar daardoor ligt een confrontatie met de waarheid op de loer: straks is het te laat. Klopt, we weten veel niet. Maar wat kunnen we wel? Het ontwikkelen van een visie op uitvoering, een communicatiestrategie of de data op orde: dat zijn zaken die hoe dan ook moeten gebeuren. Zelfs al wordt de Wet Toekomst Pensioenen weer uitgesteld of zelfs afgewezen. Dus waarom niet gewoon nu aanpakken?

Verhuizing zonder zorgen

Voor eenieder die nu nog niet is begonnen; start in ieder geval met de eerste fase van de verhuizing waarin alles op orde wordt gebracht. ‘Wat moet er weg?’, ‘Wat moet er mee?’ en ‘Hoe ziet de nieuwe situatie eruit?’. Om de verhuizing straks soepel te laten verlopen is het van belang dat je de administratie op orde hebt. Zorg ervoor dat je data goed ingericht is, kies voor een toekomstbestendig administratiesysteem en start met de implementatie. Maar denk ook na hoe je de verhuizing gaat communiceren met je deelnemers en hou ze al op de hoogte van de verhuizing.

Goede voorbereiding = soepele transitie

We zijn het er allemaal over eens dat het Pensioenakkoord vooral veel en ingewikkeld is. Dat gaat gepaard met onzekerheid voor zowel de uitvoerder, maar ook voor de deelnemer. Wees je ervan bewust dat je er niet alleen voor staat. Net als bij een verhuizing zijn er erkende verhuizers die met jarenlange ervaring stap voor stap het proces van je kunnen overnemen. Dan ben je zeker van een goed eindresultaat en kun je je als organisatie focussen op de toekomstplannen. De definitieve verhuisdatum is dan wel nog niet bekend, maar je kunt wel al je zolder opruimen. Dat had je jaren geleden al kunnen doen. Dus ga gewoon die zolder opruimen en zorg dat je klaar bent voor de verhuizing. Hoe beter de voorbereiding, hoe beter de transitie. Dan is er na de transitie tijd voor de beste uitvoering.

Lees hier meer over onze aanpak.

Welke kansen zie je?

We maken graag een afspraak. Bel ons op 0653778749 of stuur een e-mail naar e.hoekstra@itds.nl.

Bel mij terug

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Actueel