Waarom metadata onmisbaar is als je wilt slagen met datamanagement

Data is een waardevol bedrijfsmiddel, maar zonder structuur kent de data geen context en kan het niet begrepen worden. Hoe breng je als organisatie dan precies structuur aan in je dataverzameling? Metadata is de oplossing! Roeland Wijkel, Senior manager bij ITDS, vertelt meer over hoe je de waarde van je data kunt maximaliseren door actief aan de slag te gaan met metadata.

Roeland Wijkel is al bijna 10 jaar werkzaam als dataprofessional en kwam al vroeg in zijn carrière in aanraking met het belang van goed metadata management in een organisatie: “In de financiële sector is goede datahuishouding een randvoorwaarde, een license to operate. Je moet aantoonbaar maken dat je je data goed op orde hebt. De druk van toezichthouders om snel te reageren op veranderende marktomstandigheden wordt steeds groter. Een ideale oplossing zou zijn als je wijzigingen van toezichthouders met één druk op de knop kunt doorvoeren. Klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Toch is het wel degelijk haalbaar met goede inrichting van metadata; waarbij alle informatie over data in een organisatie in kaart wordt gebracht. Door metadata management op te nemen in je organisatie kun je data structureren, waardoor je sneller kunt schakelen bij een uitvraag van toezichthouders.”

Data als asset

Goed metadata management is niet alleen belangrijk voor compliance redenen. Het levert ook andere voordelen op voor je organisatie. Roeland: “Heb je alle metadata in kaart gebracht? Dan is data veel beter vindbaar en eerder beschikbaar in de organisatie. Nu lukt het organisaties vaak nog om zicht te houden op hun data, maar er komt een moment dat de hoeveelheid data te veel wordt. De hoeveelheid data in organisaties neemt namelijk exponentieel toe. Wacht te lang en je ziet door de bomen het bos niet meer. Metadata biedt de handvaten om sneller te vinden waar je naar zoekt. De juiste data gevonden?  Dan kun je strategische beslissingen maken op basis van je data. Je kunt analyses loslaten op je data, betere service bieden aan klanten en zelfs data combineren. Hoe beter je datahuishouding, hoe beter je data kunt gebruiken voor strategische doeleinden.”

Wat houdt organisaties tegen?

Maar als metadata zoveel voordelen oplevert, hoe kan het dan dat veel organisaties het niet al prioriteit zien? “Door tijdsdruk of andere prioriteiten kan het dat bedrijven korte afslagen maken als het gaat om metadata. Daarnaast ontbreekt er vaak kennis van technologie en is het moeilijk om metadata in kaart te brengen met complexe legacy systemen. Het implementeren van metadata management is geen one size fits all. Het blijft maatwerk, maar met nieuwe beschikbare technologie zoals metadata tools kan data sneller en makkelijker worden gestructureerd. Metadata tools helpen bedrijven ook met de beheersing van data en zorgen ervoor dat data meer aansluit op de business.”

Risico’s op de loer

Metadata management is voor veel organisaties duidelijk nog een zorg voor later. Maar voor organisaties die het steeds voor zich uit blijven schuiven liggen er risico’s op de loer. “Toezichthouders gaan steeds nauwkeuriger naar data kijken. Ze stellen hogere eisen aan de inrichting van data management; je komt niet meer weg met een tijdelijke oplossing. Toezichthouders verwachten dat organisaties de data lineage kunnen laten zien: elk getal in een rapportage moet verantwoord kunnen worden. Dit betekent dat je inzicht moet creëren in de complete data flow, vanaf het moment van data creatie tot het gebruik in een rapportage én alle wijzigingen en transformaties die daartussen gemaakt zijn. Metadata management zorgt ervoor dat je de benodigde metadata hiervoor opslaat en kan raadplegen en dat je bij een naderende DNB uitvraag de benodigde informatie direct kunt aanleveren.’’

Start nu met metadata!

Metadata is nu, maar zeker in de nabije toekomst, belangrijk om op orde te hebben: “Inzicht in je data is essentieel voor goed datamanagement. Hoe verkrijg je dit inzicht? Innovatieve technologieën helpen organisaties om data beter te beheersen. Dit vergt een hoop maatwerk, maar met de juiste systemen en technische kennis kun je data snel structureren en beheersen. Begin klein, maar begin wel nu en veranker metadata management in je organisatie. Zo krijg je stap voor stap je data op orde.”

Welke kansen zie je?

We maken graag een afspraak. Bel ons op 0653778749 of stuur een e-mail naar e.hoekstra@itds.nl.

Bel mij terug

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Actueel