Future’s Finest # 2 – De digital wallet wars zijn geopend

ITDS Business Consultants - contactloos betalen

De afgelopen jaren is de digitalisering in een stroomversnelling terechtgekomen. Knipper een keer met je ogen en er is weer een hoop veranderd. Dit betekent ook gelijk dat er never a dull moment is op het gebied van IT, software en business. Daarom is het hoog tijd om bijgepraat te worden door Fokke en Maarten. In de rubriek Future’s Finest delen zij maandelijks een digitale innovatie die je niet mag missen. Heb je al eens nagedacht over hoe het delen van je persoonsgegevens er in de toekomst uit gaat zien?

 

Digital Wallets zijn de nieuwe identiteitsbewijzen

Hoe deel je aan de ene kant zo simpel en snel mogelijk jouw persoonsgegevens en zorg je er aan de andere kant voor dat al jouw data niet bij slechts één partij ligt? Een aantal bedrijven en overheden zijn volop bezig met de ontwikkeling van digitale kluizen (ook wel Digital Wallets genoemd) die in deze behoefte moeten voorzien.

Bekende techreuzen zoals Apple en Google zijn goede voorbeelden van partijen die al bezig zijn met het ontwikkelen van een ecosysteem waarin zij de databescherming en -deling tussen jou, bedrijven en overheden gaan regelen. Zo kun je sinds kort jouw iPhone gebruiken om jezelf te identificeren op verschillende luchthavens in de Verenigde Staten en hoef je dus geen fysiek identiteitsbewijs meer bij je te hebben. Voor deze bedrijven is het interessante hieraan niet zozeer de data zelf. Die is namelijk veilig beschermd in je kluis. Zij willen dé partij zijn die het ecosysteem in beheer heeft zodat alle gebruikers van hún platform gebruikmaken en ze uiteindelijk mogelijk ook bedrijven die hiervan gebruik willen maken, kunnen laten betalen.

 

Data delen met één druk op de knop

Een ander voorbeeld is Rabobank’s Datakeeper. In deze app kun je documenten zoals een paspoort of rijbewijs bewaren. Als je bijvoorbeeld een auto wilt huren, kan je met één druk op je telefoon de benodigde data delen met de autoverhuurder. Jouw data zijn al geverifieerd door Datakeeper dus de verhuurder hoeft jouw data niet opnieuw uitgebreid te controleren. Een groot voordeel voor Rabobank is dat het de lokale markt hier goed kent en zo al vertrouwen kan creëren bij potentiele gebruikers en organisaties.

 

“Gaan ook in deze markt de grote techjongens er met de winst vandoor of komt er een andere winnaar uit de strijd?”

Corona en de ontwikkeling van digital wallets

Misschien wel het meest actuele en gebruikte voorbeeld is de CoronaCheck app. Hierin sla je jouw vaccinatie en/of testgegevens op zodat je die veilig kan delen met Nederlandse en buitenlandse organisaties. Zij zien alleen of je ze jou toegang mogen verlenen. Of dat komt door vaccinaties, een test of een recente besmetting is verder onbekend. De app gebruikt de opensource technische implementatie van Irma, wat op zichzelf ook een speler met een eigen toepassing (inclusief DigiD ondersteuning) is.

 

Eén Europese digitale identiteit

Ook de Europese Commissie heeft tegenwoordig haar ogen gericht op één Europese standaard voor het bewaren en delen van onze digitale identiteit. Met deze digitale identiteit moet het mogelijk worden om met instanties in heel Europa de data te delen die jij wilt delen. Zonder dat je opnieuw een nieuwe identiteit bij elk verschillend bedrijf en/of overheidsinstantie hoeft aan te maken; zoals nu het geval is.

 

De wallet wars zijn geopend!

Zo bekeken is er de laatste tijd dus een veelvoud van toepassingen gekomen die allemaal meedingen om degene te zijn die jouw data op mogen slaan en in jouw naam mogen delen met derde partijen. Gaan ook in deze markt de grote techjongens er met de winst vandoor of komt er toch een lokaal of vanuit een overheid gestuurde oplossing als winnaar uit de strijd? De wallet wars zijn geopend!

Meer weten over deze initatieven? Lees hierhier & hier verder.

Welke kansen zie je?

We maken graag een afspraak. Bel ons op 0653778749 of stuur een e-mail naar e.hoekstra@itds.nl.

Bel mij terug

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Actueel