Hoe kan het dat de meeste verzekeraars het beoogde risicomanagement-niveau van DNB niet halen?

Het is al tijden een belangrijk onderdeel van risicomanagement en ook DNB haalt de relevantie hiervan opnieuw aan: Interne beheersing. Hoe garanderen verzekeraars dat zij hun interne beheersing op orde hebben en waarom is dit zo belangrijk? In deze blog gaan we dieper in op dit vraagstuk en bespreken we hoe een intern controle raamwerk hierbij kan helpen.

Incidenten en ontwikkelingen zoals de coronacrisis en de veranderende eisen van regulering en wetgeving zorgen voor een toenemende noodzaak voor interne controle raamwerken. Bedrijven moeten zich aan strenge regelgeving houden en garanderen dat hun financiële verslaglegging betrouwbaar en nauwkeurig is. Een manier om dit te realiseren is een solide interne controle om ervoor te zorgen dat de organisatie de juiste informatie rapporteert en haar verplichtingen nakomt. 

Ruimte voor verbetering

Een solide interne controle is dan ook hetgeen waar DNB zo op hamert. Afgelopen januari kwam de toezichthouder met de resultaten van de jaarlijkse sector analyse onder verzekeraars naar risico’s en risicobeheersing. Ondanks dat er aanzienlijke verbeteringen zichtbaar zijn ten opzichte van 2021, is in veel gevallen het gewenste niveau nog niet gehaald. DNB geeft ook aan dat de meeste verzekeraars beschikken over een Intern Controle Framework (ICF), maar dat dit in veel gevallen ruimte laat voor verbetering. Verder valt op dat verzekeraars hun beheersmaatregelen op het gebied van uitbesteding en datakwaliteit hebben aangescherpt ten opzichte van vorig jaar, maar dat deze ook nog niet op het juiste niveau zijn.

Meer efficiëntie en effectiviteit

Specifiek benoemt DNB “dat er verbetering mogelijk is in de snelheid van afhandeling van ‘hoog risico bevindingen’ van de Risicomanagement Functie (RMF) en/of Interne Audit Functie (IAF). Daarnaast zien we dat ongeveer een derde van de verzekeraars niet beschikt over een geïntegreerd systeem waarin de risico’s en beheersmaatregelen van het ICF integraal is vastgelegd. Toepassing van zo’n geïntegreerd systeem kan de efficiëntie en effectiviteit van het ICF vergroten.” Juist aan de afhandeling van hoog risico bevindingen ontbreekt het dus bij verzekeraars. Terwijl al vastgesteld is dat een ICF bijdraagt aan de oplossing. 

Is ICF the holy grail?

Wij vragen ons dan ook af: waarom hebben veel bedrijven nog geen goed werkend ICF? Want, naast dat je voldoet aan wet- en regelgeving ben je met een ICF in staat om risico’s proactief te identificeren, beoordelen, beheersen en monitoren. Bovendien kun je interne controlemechanismen implementeren, efficiëntie verhogen, besluitvorming verbeteren en het vertrouwen van belanghebbenden aanzienlijk vergroten.

Kortom, je kunt op meerdere manieren profiteren van een goed werkend ICF. Toch blijkt de daadwerkelijke invulling van het ICF voor veel verzekeraars geen gemakkelijke taak. Dit komt omdat het ICF moet voldoen aan uiteenlopende regels van zowel DNB als de Europese Autoriteit voor Verzekeringen en Bedrijfspensioenen (EAVB), om nog maar te zwijgen over de verschillende standaarden die worden gehanteerd. Bovendien zie je vaak dat verzekeraars de kennis en de middelen niet hebben om een groot project als deze op te pakken. Ook kan er natuurlijk sprake zijn van andere prioriteiten, kosten die hoog oplopen óf een gebrek aan bewustzijn en begrip kan de implementatie van ICF de das omdoen. 

De vraag is niet óf, maar wanneer

Deze redenen kunnen echter geen excuus zijn om als verzekeraar de interne beheersing nog niet op orde te hebben. Bezit je niet over de kennis en middelen? Huur een expert in. Heerst er een gebrek aan bewustzijn binnen je organisatie? Neem het advies van DNB ter harte en onderwijs jezelf en je organisatie. Vind je de implementatie te duur? De kosten van onnodige risico’s, inefficiënte processen en verlies van vertrouwen door een gebrek aan interne beheersing zijn op lange termijn vele malen hoger. De vraag is dus niet óf je de interne beheersing binnen je organisatie gaat optimaliseren, maar wanneer je dit gaat doen.

 

Welke kansen zie je?

We maken graag een afspraak. Bel ons op 0653778749 of stuur een e-mail naar e.hoekstra@itds.nl.

Bel mij terug

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Actueel