De leerweg van Dominique: ‘ik heb als beginnend consultant flink wat impact gemaakt’

ITDS Business Consultants - Dominique Peeters

Dominique Peeters begon bijna twee jaar geleden haar carrière bij ITDS. Als kersverse trainee werd ze gelijk ondergedompeld in de wereld van consultancy. Inmiddels is ze uitgegroeid tot volwaardig IT-consultant en heeft ze haar stempel gedrukt op een succesvol implementatieproject bij een Belgische verzekeraar. Benieuwd hoe Dominique haar eerste twee jaar als consultant bij ITDS heeft ervaren? Ze vertelt je er graag over.

Het is alweer een tijdje geleden dat ik de schoolbanken van de Technische Universiteit Eindhoven inruilde voor een carrière in consultancy. Vol goede moed begon ik in oktober 2021 aan het Implementatie Traineeship bij ITDS. Ik had natuurlijk al een technische achtergrond, dus een Traineeship dat zich focust op IT-processen lag precies in mijn straatje. Maar ook voor starters die geen achtergrond in IT hebben is het een leuke uitdaging. In een paar weken tijd leer je namelijk alles over IT-trajecten, organisatorische processen en ik heb zelf mijn sociale skills een boost kunnen geven. Door deze trainingen heb ik ook veel over mezelf geleerd, waardoor ik nu sneller uit mijn comfort zone kan stappen. Daarnaast werden methoden van projectmatig werken, scrum en agile behandeld. Na een paar weken heb ik het Traineeship succesvol afgerond en begon ik direct aan mijn eerste opdracht bij een grote internationale verzekeraar.

Senior begeleiding

Samen met twee mede-trainees en een aantal senior consultants van ITDS hielden we ons bezig met de implementatie van het nieuwe administratiesysteem. Om precies te zijn: we waren onderdeel van het Product Inrichtingsteam, dat zich focust op de technische en functionele inrichting van de verzekeringsproducten in het nieuwe systeem. Een project dat perfect aansloot bij wat ik had geleerd aan de hand van verschillende trainingen tijdens het traineeship. We leren onder andere over systeemimplementaties, productinrichting, testprocessen en gaan er gedurende de trainingen zelf ook mee aan de slag. Door deze kennis ook gelijk toe te passen in de praktijk bij de klant, beheers je deze competenties al heel snel. Daarnaast nemen senior consultants van ITDS je aan de hand mee tijdens het hele proces. Dat is heel fijn wanneer je net begint als consultant, zo kun je met je vragen altijd bij iemand terecht.

Kilometers maken

Met ITDS-collega en senior consultant Gerald Wong Fong Sang ging ik aan de slag met het implementeren van de premieberekening voor een nieuwe autoverzekering. Om dit te realiseren, zijn we begonnen met het analyseren van de vereisten voor de premieberekening. Dit omvat het begrijpen van de factoren die van invloed zijn op de premie, zoals voertuigkenmerken, bestuurdersinformatie, geografische locatie en eerdere rijgeschiedenis. We identificeerden alle vereiste gegevens en berekeningsformules die nodig zijn voor een nauwkeurige premieberekening. Daarna keken we naar de mogelijkheden binnen het standaardpakket en hebben we de premieberekening uitgewerkt aan de hand van alle vereisten. Vervolgens hebben we de nieuwe autoverzekering geïmplementeerd in het nieuwe systeem.

A scrum way of working

De uitdaging van het hele proces is dat we afhankelijk zijn van verschillende afdelingen binnen de organisatie. Zij moeten ons voorzien van alle informatie. Bovendien is het belangrijk dat iedereen met elkaar blijft communiceren, zodat alle afdelingen het eens zijn met de informatie die wordt opgeleverd. Daarom hadden we gekozen voor een scrum aanpak, waar flexibiliteit en multidisciplinaire teams centraal staan. Door deze aanpak zijn we in staat omiedereen op de hoogte te houden van de opleveringen en kan er snel geanticipeerd worden op de nog openstaande punten. Gelukkig was Ikzelf ook in staat om zonder moeite de basisprincipes van de Scrum methodiek toe te passen. Tijdens het Traineeship heb ik namelijk meerdere trainingen gehad over ‘agile’ denken en werken.

Verantwoordelijkheid

Tijdens dit project heb ik laten zien dat ik door middel van mijn kritische analyses, het betrekken van de juiste mensen en het toepassen van mijn technische kennis in staat was om de premieberekening op succesvolle wijze te implementeren. Daarnaast bleef ik mijzelf ontwikkelen als consultant bij ITDS. Na het Traineeship is onze leerweg namelijk nog niet afgerond, je blijft trainingen volgen en kunt meerdere belangrijke certificaten behalen. Door deze ontwikkeling en mijn inzet heb ik als beginnend consultant flink wat impact gemaakt. Als gevolg gaf de opdrachtgever mij de kans om een ander project zelfstandig op te pakken.  Ik was verantwoordelijk voor de volledige coördinatie van de premieberekening van begin tot eind voor een nieuwe opstal- en inboedelverzekering. Dit project heb ik in mei succesvol afgerond.

Kennis delen

In een korte tijd heb ik veel technische maar ook sociale kennis opgedaan. Mijn collega’s bij de verzekeraar en ITDS hebben mij daar enorm bij geholpen door middel van goede begeleiding en een doorlopend opleidingstraject. Met deze kennis op zak werd ik door ITDS onlangs gevraagd om training te geven aan beginnende trainees. Het is ontzettend leuk om mijn ervaringen te delen met jonge consultants die, net als ik twee jaar geleden, beginnen aan het Traineeship. Het is mooi dat je bij ITDS zowel voor klanten als binnen de organisatie een bijdrage kan leveren.

Nieuwe kansen in het verschiet

Inmiddels ben ik geplaatst op een nieuwe opdracht als Business Analist bij een Nederlandse verzekeraar. Ik kijk terug op een enorme leerzame tijd. Als consultant weet je dat er een tijd van komen is en een tijd van gaan. Na 1,5 jaar is het toch moeilijk om afscheid te nemen van je collega’s bij de klant. Je bent inmiddels goed op elkaar ingespeeld. Maar je weet dat er weer een andere mooie uitdaging te wachten staat, waarin je hopelijk nog veel meer gaat leren als consultant en als mens. Ik heb er zin in!

Wil jij net als Dominique impact maken als consultant op opdracht bij grote namen in de financiële dienstverlening? Ons eerst volgende Business Consultancy Traineeship start op 27 november. Ontdek hier meer over onze Traineeships of neem contact op met onze recruiter Lot Graafmans via onderstaand formulier.

We leren je graag kennen

De startdatum van het Business Consultancy Traineeship is 27 november 2023. Heb je vragen? Je kan direct contact opnemen met Campus Recruiter Lot Graafmans via 0630167967, of stuur een mail naar traineeship@itds.nl. Je kan ook contact opnemen via het contactformulier hiernaast. Solliciteren? Je bent van harte welkom.

ITDS Business Consultants - Lot Graafmans

Bel mij terug

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Actueel