Een teamontwikkelingstraject voor meer dan 10.000 medewerkers

DE VRAAG

KLM heeft een nieuwe ambitie en een nieuwe koers gedefinieerd. Daar hoort een nieuwe manier van werken en samenwerken bij. Dit betekent minder managementlagen, centralisatie van diensten en nieuwe verwachtingen t.a.v. van gedrag van medewerkers. Als onderdeel van deze transformatie-agenda startte KLM een teamontwikkelingsprogramma. Voor elk team was dit een eerste zichtbare en concrete stap richting de nieuwe manier van samenwerken na vele gepresenteerde veranderingen.

In eerste instantie werd dit ontwikkelingsprogramma alleen aangeboden aan de top 500 van de organisatie. Doel was om de koers van de verschillende divisies duidelijk te krijgen, om daarna vanuit deze koers een cultuur van continu leren te creëren waarin samenwerken en het gebruik maken van elkaars talenten centraal staat.

De top 500 was zo enthousiast dat het besloot om alle teams ‘op de grond’ dit traject te laten doorlopen. Een ambitieus project met een potentieel enorme impact vanwege de enorme scope. Dat zette de afdeling Learning & Development voor een uitdaging. Hoe zet je zoiets op? Wij hielpen ze om ruim 10.000 medewerkers mee te laten doen aan dit een- of tweedaagse programma met follow-up dagdelen, gefaciliteerd door ingehuurde externe trainers.

ONZE AANPAK

We begonnen in de zomer van 2017. De eerste teams waren in september al ingepland, waardoor we meteen aan de slag moesten. Om een teamontwikkelingsprogramma te kunnen bieden met zo’n scope, was er een standaard nodig. Deze standaard bestond uit de programmaonderdelen koers, teamsamenwerking en individuele talenten, ontwikkeld door de collega’s van KLM Learning & Development. Daarnaast was een eenduidige samenwerking met de divisies en externe partners nodig, om continuïteit en maatwerk te kunnen leveren voor 800 teams. De enerzijds gestandaardiseerde manier van werken met alle partners en anderzijds de ruimte die de facilitators konden benutten in het programma maakt het mogelijk om maatwerk te bieden daar waar dat nodig is. Een HR-team heeft bijvoorbeeld een andere teamontwikkelingsbehoefte dan een team met monteurs van de onderhoudsdienst.

In twee maanden tijd zetten we samen met de KLM-professionals van Learning & Development en het KLM Transformation Office een programma op dat schaalbaar is, waarmee je kunt sturen en dat kwaliteit waarborgt. Tegelijkertijd zorgden we ervoor dat er ruimte was om in te springen op de specifieke dynamiek van de verschillende KLM-divisies.

Elk team doorliep het hele traject met dezelfde facilitator. Daarvoor zijn ruim 70 facilitators via zeven bureaus geselecteerd die moesten samenwerken als één team. Dat ging niet vanzelf, onderling was er aanvankelijk spanning. Een goede communicatie vanuit het projectteam hielp bij het versterken van de samenwerking. Meerdere ‘train-de-trainers’, kennissessies en sociale evenementen als een barbecue versterkten het teamgevoel verder. De ‘eigen kleuren’ van de facilitators deden er gaandeweg steeds minder toe. Met collega’s van andere bedrijven werkten ze als één team samen in een unieke, inspirerende situatie.

HET RESULTAAT

Mede door onze proactieve, flexibele en doelgerichte manier van projectmanagement hebben wij in samenwerking met de collega’s van KLM Learning & Development het programma teamontwikkeling opgezet en uitgevoerd met als resultaat:

  • Dat in twee jaar tijd ruim 800 teams het programma teamontwikkeling met veel plezier hebben doorlopen. Leidinggevenden geven aan dat ze een cultuurverandering waarnemen. Medewerkers hebben de koers helder, spreken elkaar beter aan en teams nemen vaker de tijd om naar zichzelf te kijken.
  • Door de professionele opzet en uitvoering van het project is er door vele divisies het verzoek gedaan om een vervolg te geven aan dit centraal geregisseerde teamontwikkelingsproject
  • Deze nieuwe start voor teams is zo goed bevallen dat ze dit programma nu als product aanbieden aan nieuwe of sterk veranderde teams.
  • De projectmatige manier van werken in het programma heeft ertoe geleid dat ITDS een traject mocht faciliteren om de projectmanagementvaardigheden binnen L&D te versterken.

 

Meer weten over onze Consultancy diensten? Klik hier.

Welke kansen zie je?

We maken graag een afspraak. Bel ons op 0653778749 of stuur een e-mail naar e.hoekstra@itds.nl.

Bel mij terug

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.