Organische aanpak voor de opzet en werking van datakwaliteit

DE VRAAG

Een financiële instelling wilde weten hoe ze ervoor stonden op het gebied van data governance en datakwaliteit en stelde ons de vraag: in hoeverre zijn we als organisatie aantoonbaar in control in de omgang met onze data?

ONZE AANPAK

Bij aanvang van het project is er samen met de opdrachtgever een heldere ‘waarom, hoe en wat’ gedefinieerd en is er zorgvuldig een plan van aanpak afgestemd. Vervolgens zijn alle stakeholders in een kick-off sessie bij het project betrokken, waarbij het plan van aanpak in een begrijpelijke story line is gepresenteerd. Hierbij is er gekozen voor een blauwe, inhouds- en mens-gedreven aanpak met als doel bewustwording van wat datakwaliteit als meerwaarde kan betekenen voor de klant en de interne organisatie.

Met behulp van het ITDS-normenkader voor datakwaliteit stelden we samen met data stewards en business stakeholders de huidige stand van zaken vast en zoomden we in op de vijf datakwaliteit hoofdonderwerpen:

  • Kwaliteitsbeleid & governance
  • Identificatie en risicobeoordeling
  • Controls
  • Monitoring
  • Architectuur & informatiesystemen.

Op heldere wijze visualiseerden we per businessunit de stand van zaken en stelden verbeteracties voor.

Parallel is er met de businessunits gekeken naar de kwaliteit van gegevens in hun bronsystemen door gebruik te maken van bestaande proces flows, risico- en issue lijsten. Met deze uitkomsten zijn er samen met data stewards flow charts opgesteld. Hierdoor werd het mogelijk voor de businessunits om onderling te leren. Vervolgens identificeerden we de knelpunten in de datastromen. Ook brachten we in kaart waar de belangrijkste data overdrachtsmomenten zaten en ontwikkelden een manier om de kwaliteit van gegevens te monitoren en hierover te rapporteren. Daarna zijn stap voor stap de verschillende datakwaliteit deliverables ontwikkeld; pragmatisch en altijd passend bij de cultuur van de organisatie.

 

HET RESULTAAT

De aanpak is succesvol geweest en heeft geleid tot het vergroten van de bekendheid, eigenaarschap en bewustwording op het gebied van datamanagement binnen de business. Daarnaast heeft de business zichtbaar aangetoond bezig te zijn met en in control te zijn op het gebied van datakwaliteit.

Welke kansen zie je?

We maken graag een afspraak. Bel ons op 0653778749 of stuur een e-mail naar e.hoekstra@itds.nl.

Bel mij terug

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.