De implementatie van een Financial Reporting Risk Framework

DE VRAAG

Een Nederlandse verzekeraar zag de noodzaak om haar interne controle aan te scherpen en beter aantoonbaar te maken. Wij vervulden hierin, als onderdeel van een groter projectteam, een belangrijke rol door de processen, risico’s en controles in kaart te brengen. Dit was het uitgangspunt om een verbeterd Financial Reporting Risk Framework neer te zetten. De scope betrof de gehele financiële waardeketen. Van het moment van een aanvraag voor een verzekering tot en met de financiële afhandeling.

ONZE AANPAK

Het project had een strakke deadline en het te behalen resultaat was duidelijk: een verbeterde en beter aantoonbare Financial Reporting Risk Framework. Voor de start van het project ontwikkelden we een aanpak om de bedrijfsprocessen op verschillende niveaus in kaart te brengen. Tijdens de uitvoering van het project kozen we voor een inhouds- en mensgedreven aanpak. Door uit te gaan van de medewerkers en vereisten vanuit de organisatie hebben wij een aanpak ontworpen die aansloot bij de manier van werken binnen de organisatie.

Uitwerken van de processen

Voor het uitwerken van de verschillende processen maakten wij gebruik van ‘brown paper-sessies’ en workshops. De uitgewerkte processen gebruikten we vervolgens als uitgangspunt voor de risk assessments. Door mensen vanuit verschillende lagen van de organisatie bij elkaar te brengen hebben we in korte tijd een geïntegreerd overzicht van processen, risico’s en controles neergezet.

Ontwerp, implementatie en voorbereiding

Naast het in kaart brengen van de processen, risico’s en controles ondersteunden wij de organisatie bij het (her)ontwerpen en implementeren van bestaande en nieuwe controles. Ook gaven we de organisatie advies en ondersteuning ter voorbereiding op de halfjaarlijkse controle van de externe accountant.

HET RESULTAAT

De combinatie van onze branchekennis, risicomanagement expertise en audit ervaringen maakte het mogelijk om op een effectieve en efficiënte manier aan de slag te gaan en het traject te versnellen. De aanpak is succesvol geweest. Het resultaat: een verbeterd Financial Reporting Risk Framework dat de interne controle bij de opdrachtgever niet alleen naar een hoger niveau tilt, maar ook beter aantoonbaar maakt. Zo tonen zij niet alleen aan zichzelf dat zij in controle zijn, maar is dit ook zichtbaar voor externe partijen.

Meer weten over onze Risicomanagement diensten? Klik hier.

Welke kansen zie je?

We maken graag een afspraak. Bel ons op 0653778749 of stuur een e-mail naar e.hoekstra@itds.nl.

Bel mij terug

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.