Zzp’ers: verzeker je AOV in de blockchain

Gerrit Vos

Nederland telt steeds meer zzp’ers, die allemaal zelf voor hun pensioen moeten sparen. Hoe doen ze dat slim, veilig en betaalbaar? Gerrit Vos ziet grote kansen voor de blockchain.

Nederland ver-zzp’t. De overheid maakt zich zorgen. Grote groepen zelfstandigen kunnen of willen hun inkomen niet verzekeren. Als er iets misgaat, moet de maatschappij ervoor opdraaien. Want in het huidige bestel kunnen burgers niet aan hun lot worden overgelaten. En dat kost geld. De overheid, Politiek Den Haag, werkgevers en werknemers worden het maar niet eens over een goede oplossing voor dit probleem.

 

Broodfonds als een voetbalvereniging

Inmiddels hebben behoorlijk wat zzp’ers zich verenigd in broodfondsen om hun AOV-risico te delen. Zo’n fonds vergt veel. Het is als bij een voetbalvereniging. Er moet een bestuur worden aangesteld, voorlichtingsbijeenkomsten worden georganiseerd en er moet een deugdelijke administratie zijn. Veel werk, veelal onbetaald. Maar er zijn alternatieven. Smart Contracts, bijvoorbeeld. Deze worden geadministreerd met blockchaintechnologie. Hiermee maak je afspraken tussen alle partijen voor iedereen inzichtelijk. Deze kunnen pas veranderd worden als iedereen het ermee eens is. Dat wordt ook weer vastgelegd en is voor iedereen in te zien.

 

Smart Contracts in de blockchain

VouchForMe uit Slovenië heeft een blockchain voor verzekeringsproducten opgezet. Vrienden kunnen voor een bepaald bedrag participeren in het eigen risico van een verzekering, van een auto- tot een AOV-verzekering. Alle participaties worden vastgelegd in Smart Contracts in de VouchForMe-blockchain. Als verzekeringsnemers kiezen voor een hoog eigen risico, komen ze in aanmerking voor een lagere premie, zonder zelf een onverantwoord risico te lopen. Het totale eigen risico wordt dus afgedekt door je vrienden. Vrienden worden beloond met tokens, die zij kunnen gebruiken om zelf vrienden te zoeken, zodat zij zich ook kunnen verzekeren voor een lagere premie. Als er een claim is, betalen vrienden hun participatie. Automatisch, via het Smart Contract. Deze worden gecontroleerd en gevalideerd door Miners, die daarvoor ook tokens krijgen. Het is dus een platform dat zichzelf in stand houdt.

 

Public of private blockchain

VouchForMe is een public blockchain, waarbij tokens ingewisseld kunnen worden voor euro’s of dollars. Je kunt ook kiezen voor een private blockchain. De gemeente Heerlen pakte hiermee het afvalprobleem aan. De tokens of keys van zo’n private blockchain kunnen ingeruild worden tegen bepaalde diensten, of omgezet in korting. Net als bij een loyality-programma, alleen is alles voor iedereen inzichtelijk. En is er geen organisatie die bepaalt wat je met de punten kunt doen.

De blockchain is wat mij betreft een interessant alternatief voor het broodfonds. Ook voor verzekeraars biedt het een kans. De verzekerde kan rekenen op een acceptabele premie. En de verzekeraar weet dat deelnemers veel zorgvuldiger claimen. Mensen zullen zich wel twee keer achter de oren krabben om een claim in te dienen. Alleen als er een echt probleem is, zal men een claim indienen. Kortom: een win-win.

 

Welke kansen zie je?

We maken graag een afspraak. Bel ons op 0653778749 of stuur een e-mail naar e.hoekstra@itds.nl.

Bel mij terug

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Actueel