Drie tips voor succesvol crisisleiderschap

manager risk & strategy

Een succesvolle operatie valt of staat bij goed leiderschap. Zo ook in een crisis. In deze blog legt onze Risk Consultant Sam uit voor welke uitdagingen crisisleiders staan en geeft hij praktische tips die hierbij helpen. 

In crisistijd staan leiders voor andere uitdagingen. Anders dan op een ‘doodnormale’ werkdag. In plaats van werken aan innovatie en groei, houden leiders zich bezig met snelle besluiten om de continuïteit van de organisatie te waarborgen. Dit verandert de rol die leiders hebben drastisch. Onderstaand drie belangrijke uitdagingen voor crisisleiders, met tips voor succesvol crisisleiderschap.

 

Uitdaging 1 – Stress

Een crisissituatie vraagt enorm veel van iedereen. Door de ernst van de situatie moet er snel geacteerd worden. Teams staan onder hoge druk om te presteren en in korte tijd moeten ze belangrijke besluiten nemen. Hierdoor kunnen emoties hoog oplopen en staan prioriteiten soms lijnrecht tegenover elkaar. Dit vergt veel energie en inspanning van zowel de leider als het crisisteam.

  • Tip – Houd je team scherp. Of zoals Covey zegt in zijn boek over de gewoonten van effectief leiderschap: “Sharpen the Saw”. Het is belangrijk dat jij en je team voldoende tijd nemen om op te laden. Zo verbetert zowel de motivatie als de energie op lange termijn. Geef je crisisteam daarom voldoende rust. Hoe doe je dat? Zorg voor een goede en effectieve informatieoverdracht onderling (1), balanceer je team en zorg ervoor dat je A-Team en B-Team op dezelfde manier acteren en goed overdragen aan elkaar (2) en ga op tijd naar thuis (3). Ook als leider van het team.

 

Uitdaging 2 – Doe-het-zelf

Op het moment dat er iets misgaat, ontstaat onzekerheid. Dit roept vragen en onduidelijkheden op bij veel mensen. In deze situatie kijkt men vaak naar de leider om grip te krijgen op wat er aan de hand is. Hierdoor krijg je als crisisleider veel op je bord en is het lastig om de juiste beslissingen te nemen. Een snelle reactie is dan om direct alles naar je toe te trekken. Dit kan ervoor zorgen dat acties op urgente zaken uitblijven en dat besluitvorming lang duurt.

  • Tip – Delegeren. Vertrouw ook mensen buiten het crisisteam toe met taken en besluiten. Zij kunnen dat prima. Zo bespaar je tijd en energie om de crisis daadwerkelijk te leiden. De beste leiders realiseren zich dat ze niet alles zelf kunnen doen. Geeft decentrale teams de ruimte om de besluiten te nemen waar zij verantwoordelijk voor zijn.

 


Uitdaging 3 – Balans tussen hard & zacht leiderschap

In het heetst van de strijd ligt de focus vaak volledig op het oplossen van de crisis. Dat is natuurlijk niet gek, maar hierdoor is er vaak te weinig aandacht voor de zachte kant van leiderschap. Dit is minstens zo belangrijk. De mate van interpersoonlijk contact zal ongetwijfeld invloed hebben op de motivatie van het team.

  • Tip – Laat je betrokkenheid zien. Bel mensen binnen de organisatie even op en laat je betrokkenheid zien. Een klein belletje, buiten de gewone onderwerpen (omzet, financiële resultaten, etc.). Vraag hoe het met jouw medewerkers gaat en waar ze tegenaan lopen. Neem de tijd om echt even contact te maken. Je zult het verschil zien.

 

 

Welke kansen zie je?

We maken graag een afspraak. Bel ons op 0653778749 of stuur een e-mail naar e.hoekstra@itds.nl.

Bel mij terug

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Actueel