Trainees Syar en Laura over hun stageopdracht

Zo’n eerste baan als consultant kan best spannend zijn. Om onze trainees zo goed mogelijk te begeleiden start het Business Consultancy Traineeship met vijf trainingsweken. Daarna volgen zes weken stage. Eind december vertelden Jitse en Lorena al over de trainingsweken. In deze blog zoomen we in op het vervolg: de stageopdracht. Syar en Laura delen hun ervaringen. Benieuwd naar de ups, downs, en alles daartussen? Lees dan mee. 

 

Hoe ziet jullie stageopdracht eruit? 

Laura: “Ik loop stage bij een uitvaartverzekeraar. Daar implementeren ze een nieuw platform (D365). Dit betekent dat alle uitvaartverzorgers straks moeten gaan werken met een nieuw systeem. Hiervoor zet ik onder andere een communicatieplan op. Om relevante informatie te verzamelen praat ik met verschillende interne- en externe stakeholders. Ook heb ik een dag meegelopen met de uitvaartverzorgers om te kijken hoe het systeem nu gebruikt wordt. Deze ervaringen worden dan weer meegenomen bij de implementatie van het nieuwe platform. Op dit moment ben ik workshops aan het organiseren om alle stakeholders in het ontwikkelproces te blijven betrekken.”

Syar: “Mijn stageopdracht is bij een internationale bank en verzekeraar in Brussel. Gelijk naar het buitenland toe dus! Met twee andere trainees richt ik een nieuw polis- en administratiesysteem in. Hoe we dat doen? We halen de business requirements op, schrijven aan de hand daarvan het functioneel en technisch ontwerp en richten tot slot het eindproduct in. Een heel andere opdracht dan Laura dus. Waar zij meer focust op communicatie aan de voorkant, focus ik meer op de IT-inrichting aan de achterkant.”

 

Hoe bevalt het tot nu toe?

Syar: “Tot nu toe heel goed. Tijdens de trainingsweken spraken de trainingen over productinrichting mij al heel erg aan. In deze trainingen werd het systeem toegelicht en kreeg je een inkijkje in het inrichten van het functioneel en technisch ontwerp. Ik heb toen direct aan de managers aangegeven dat ik een opdracht in die richting leuk zou vinden. En daar is dus ook wat mee gedaan. Ook vind ik het erg leuk dat ik met drie medetrainees op dezelfde opdracht zit. Zeker omdat het in België is en we daar ook in een hotel slapen. We zijn eigenlijk 24/7 samen: van ontbijt tot lunch tot avondeten.”

Laura: “Het was een overgang, maar wel heel lekker om na vijf weken trainingen volgen niet meer elke dag in de trainingsruimte te zitten. En ook echt zelf aan de slag te gaan. Bij de klant waar ik werk, zijn ook veel andere ITDS’ers. Maar die werken allemaal op een ander project. Het is fijn om met je collega’s te kunnen sparren wanneer nodig. Juist doordat ze niet op hetzelfde project zitten hebben zij een heel andere blik. Daarnaast is het natuurlijk ook gezellig om directe collega’s vanuit ITDS bij de klant te hebben.”

 

Goed om te horen! Hoe bereid je je eigenlijk voor op zo’n stageopdracht? 

Syar: “Tijdens de trainingsweken hebben we al basistrainingen gehad over productinrichting. Toen we wisten dat we een stageopdracht op het gebied van productinrichting gingen doen hebben we een verdiepende training gevolgd. In deze training ging je zelf aan de slag met het inrichten van een dierenverzekering. Een aantal collega’s binnen ITDS hebben ervaring op dit gebied en hielpen ons hierbij.”

Laura: “Wanneer bij de eerste opdracht begint, begin je eigenlijk weer bij een nieuw bedrijf. En dat is natuurlijk weer wennen. Ik merk dat ik voornamelijk veel kan toepassen uit de trainingen op het gebied van soft skills. Je krijgt in deze trainingen heel concrete handvatten. Zo leer je onder andere hoe je met verschillende type mensen kunt omgaan. Bijvoorbeeld heel rustige of juist heel dominante mensen. Ik kon dit direct in de praktijk brengen op mijn opdracht.”

 

Natuurlijk loop je ook wel tegen wat uitdagingen aan. Wat zijn deze op jullie stageopdracht? 

Laura: “Wanneer je ergens aan de slag gaat, is het van belang snel het hele bedrijf in kaart te hebben. Dat is sowieso als consultant erg belangrijk. Als je vragen hebt moet je precies weten bij wie je moet zijn. Dit vond ik in het begin wel een uitdaging, maar dit gaat elke dag beter. Maar wat heel fijn is, alle trainees zitten in hetzelfde schuitje. Voor iedereen is het de eerste opdracht. Hierdoor lopen we veel tegen dezelfde uitdagingen aan. Hier kan je dan ook lekker over sparren met de medetrainees.”

Syar: “Je komt in een hele nieuwe omgeving terecht. Het is dus een uitdaging om zo snel mogelijk het bedrijf te leren kennen en de bijbehorende processen. Als analist is het belangrijk om – zoals de naam doet vermoeden – te analyseren en op te lossen. Daarvoor moet je veel vragen stellen over wat de gewenste oplossing is en vergelijken met hoe het er nu voor staat. Mijn tweede uitdaging: ik ben nog steeds aan het wennen aan de Belgische taal. Soms moet ik wel drie keer checken of ik het nou goed begrepen heb. Maar dat gaat – gelukkig – steeds beter. En zo denk ik ook dat deze stage me goed voorbereid op mijn carrière als consultant.”

 

 

Welke kansen zie je?

We maken graag een afspraak. Bel ons op 0653778749 of stuur een e-mail naar e.hoekstra@itds.nl.

Bel mij terug

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Actueel