Natuurlijk kan dat: starten als junior consultant in coronatijd

ITDS Business Consultants - Marith en Robbert

 

Traineeships on hold zetten vanwege corona? Niet bij ITDS. Want echt talent is niet te stoppen. Samen met negen mede-trainees startten Marith Douw en Robbert Sinning in november 2020 aan het Business Consultancy Traineeship. Maar dan wel helemaal digitaal. Hoe dat was? Ze vertellen je er alles over.

 

Spannende tijd voor een eerste baan

Afgestudeerd midden in ‘coronatijd’? En dan? Samen met heel veel anderen op zoek naar een eerste baan. Met een Master ‘Digital Business & Innovation’ en twee ouders werkzaam in de financiële sector, was Robbert’s keuze voor het Business Consultancy Traineeship bij ITDS eigenlijk heel logisch. Robbert vertelt: “Mijn ouders vertelden vroeger tijdens het avondeten al vaak over hun werk in de financiële dienstverlening. Waardoor mijn interesse in deze sector al op vroege leeftijd gewekt is. In combinatie met mijn masteropleiding ‘Digital Business & Innovation’ is ITDS dus echt wat voor mij. De master volgde ik samen met Jennifer, één van de trainees van de vorige lichting. Zij was erg enthousiast over het traineeship en zo ben ik in contact gekomen met ITDS.”

Marith ging na de afronding van haar Master ‘Strategic Innovation’ in Groningen zoek naar een traineeship. Ook zij kent één van de oud-trainees. Marith licht haar keuze voor ITDS toe: “Ik vind persoonlijke ontwikkeling heel belangrijk. En daar ligt in het traineeship van ITDS een grote focus op door de hoeveelheid trainingen die je krijgt. Dit sprong er echt uit ten opzichte van andere bedrijven waar ik in de sollicitatieprocedure zat. Na mijn eindgesprek was mijn gevoel erg goed over ITDS en kreeg ik – gelukkig – een contractaanbieding.”

 

Een digitaal traineeship – hoe dan?

Het traineeship van ITDS bestaat uit twee onderdelen van zes weken: een masterclass en een stageperiode. Inmiddels hebben Robbert en Marith de masterclass met diverse trainingen en examens afgerond. ‘Normaal’ gesproken zijn deze trainingen op het kantoor in Amsterdam. Nu moesten ze deze vanuit huis volgen. Hoe hebben zij dit ervaren? Marith vertelt: “De eerste week was het wel even zoeken. Op de eerste dag krijg je je laptop, gaat naar huis en dan: succes! Heel eerlijk: de trainingsweken waren heel leuk, maar ook vrij pittig. Vijf dagen per week en lange dagen achter je laptop. Maar we maakten er, samen met de trainers, echt het beste van.” Robbert haakt hierop in: “Dat alles online was, viel mij heel erg mee. Alle trainers deden echt hun best om de trainingen zo leuk en interactief mogelijk te maken. Het is niet of je acht uur lang naar een hoorcollege aan het kijken was, een flinke meevaller. Wel was het vrij intensief. Naast alle trainingen, moest je ook nog je examens halen. En die wil je natuurlijk wel in één keer halen, het liefst ook nog met een goed resultaat.”

 

‘Luisteren-samenvatten-doorvragen’

De trainingen zijn zeer gevarieerd: van inhoudelijke trainingen over bijvoorbeeld de verzekeringen, data management en agile werken tot trainingen op het gebied van consultancy skills. Marith vertelt over de trainingen: “De trainingen zijn heel divers. Ik vind een training vooral leuk als een groot deel interactief is. Als we bijvoorbeeld in groepjes opgesplitst worden en zelf met een case aan de slag gaan. Gelukkig was dit in bijna alle trainingen het geval.” Robbert vult hierop aan: “Als je echt lang moet luisteren, is het lastig om gefocust te blijven. De afwisseling is leuk, bijvoorbeeld een uurtje inhoudelijke stof en dan zelf aan de slag. Zo hebben we geoefend met het afnemen van een risk assessment en zelf een aantal producten ingericht in Axon, een SaaS platform voor verzekeraars. Ook trainingen op het gebied van soft skills zijn interessant. En daar heb je je hele carrière nog wat aan. Denk aan trainingen als ‘luisteren-samenvatten-doorvragen’. Kortom: we hebben in de eerste weken veel kennis en skills opgedaan. Tijdens de stageopdracht kan je dit mooi in de praktijk brengen.”

 

Naast collega’s ook echt maatjes

Je vraagt je misschien af: hoe leer je elkaar kennen als je elkaar alleen maar via de laptop ziet? Marith vertelt: “Doordat je tijdens de trainingen zoveel tijd met elkaar doorbrengt, leer je elkaar – ook online – heel goed kennen. De groep is echt heel leuk. Zo’n eerste baan is voor iedereen nieuw en het is fijn dat je dit in een groep doet. We zijn allemaal heel verschillend, maar kunnen het toch goed met elkaar vinden. Ook organiseren onze managers informele online ‘events’ om elkaar beter te leren kennen. Denk aan een muziekbingo, 30 seconds en een wijnproeverij.”  Robbert vult aan: “Met de trainees hebben we een online koffieschema gemaakt. Iedere week drink je één op één een koffietje met een andere trainee, zodat je elkaar ook persoonlijk beter leert kennen. Het is natuurlijk wel heel jammer dat je elkaar niet in het echt ziet. Maar ik had niet verwacht dat je – ondanks dat je elkaar niet in real life ziet – zo close met elkaar zou worden. Naast collega’s, word je ook echt maatjes.”

De eerste dag hebben de trainees in kleine groepjes op kantoor hun laptop opgehaald. Daarna was het door de coronamaatregelen helaas niet meer mogelijk om elkaar in het echt te zien. De groep is pas één keer met zijn allen samen geweest, tijdens het WFT examen. Marith over dit moment: “Dit was heel bijzonder. Na alle online trainingen, sta je opeens met zijn allen bij elkaar. Blijkt iemand waarvan je dacht dat hij niet zo groot was, bijna twee meter te zijn.” Robbert lacht: “Dat was best raar ja. Maar eigenlijk was het gelijk heel gezellig. Stiekem ken je elkaar toch best goed. Het belooft in ieder geval veel moois voor de toekomst, als we elkaar vaker in het echt kunnen zien.”

 

 

Welke kansen zie je?

We maken graag een afspraak. Bel ons op 0653778749 of stuur een e-mail naar e.hoekstra@itds.nl.

Bel mij terug

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Actueel