Michiel van der Lans: ‘Systemen ontlasten mensen.’

“Het doel van een systeem is nooit het systeem zelf. Het doel is om ervoor te zorgen dat mensen dankzij systemen hun tijd waardevoller kunnen besteden”, aldus Michiel van der Lans, Directeur Business Development bij ITDS.

Als klein jongetje was Michiel hele dagen zoet met Lego. Hij speelde er niet mee, maar bouwde complete steden en systemen met de blokken. “En dan ervoor zorgen dat die perfect werken, dat was toen al een passie van me! Nu zeggen klanten weleens: je systeem lijkt wel gebouwd met Legoblokken! Dat vind ik altijd wel grappig.’

In de leer als programmeur

“Ik werkte tijdens mijn studententijd bij Albert Heijn, waar ik vooral de logistieke processen heel interessant vond. Ook bediende ik zo af en toe in cafés, want ik wilde ook onder de mensen blijven. Mijn studietijd was op zich leuk, maar ik leerde niks nieuws op school. Ik wilde dingen doen. Sommige dingen kun je niet leren uit een boek, dat moet je nou eenmaal meemaken. Na mijn studie en na zoveel jaar bij Albert Heijn was ik aan iets nieuws toe. Een uitzendbureau stuurde me naar Axa. Al snel snapte ik hoe het werkte en kreeg ik opleidingen in de branches leven en schade. Een paar maanden later was ik al aan het bouwen en programmeren. Zo automatiseerde ik bijvoorbeeld Excel sheets en Word-documenten. Brieven typen werd gemakkelijker, want ik zorgde ervoor dat de benodigde informatie automatisch uit de systemen werd gehaald en dat mensen de informatie alleen nog maar hoefde te checken.”

“eigenlijk zijn we elke keer een startup: je begint elke keer opnieuw”

“Ik vind dat mensen zo min mogelijk tijd moeten besteden aan dingen die systemen ook kunnen doen. Systemen zijn er om mensen te ontlasten. Maar voordat je een systeem kunt ontwikkelen, moet je eerst goed luisteren en om je heen kijken waar het systeem aan moet voldoen om mensen van werk te kunnen ontlasten. Zo’n systeem bouwen is altijd spannend, want eigenlijk zijn we elke keer een startup: je begint elke keer opnieuw. Als je uiteindelijk een systeem hebt gebouwd en het werkt, dan geeft dat wel een ontzettend goed gevoel”.

De komst van ITDS TV

Michiel heeft ook ITDS TV opgezet: “Voor een heidag was de opdracht om kennisdeling op een vernieuwende manier te brengen. Een paar weken daarvoor hadden collega Esther Lens en ik gelezen over een bedrijf dat alles met video deed. Daar gebruikten ze helemaal geen documenten meer. In die tijd kwam ook Linda TV op en Esther opperde om ons voorstel ITDS TV noemen. Ik heb toen het idee gepresenteerd en ons team won de opdracht met als prijs: organiseer de volgende heidag! Die heidag hebben we een videothema gegeven. We hebben iedereen gedurende de dag gefilmd en geïnterviewd en aan het einde hiervan een compilatie laten zien. De collega’s waren onder de indruk van wat beeld voor gevoel kon geven. Dat was heel mooi om te zien.”

“We hebben hierna snel de website van ITDS TV gebouwd zodat ITDS’ers daar zelf filmpjes op kunnen plaatsen en dat wordt nu ook regelmatig gedaan. Mensen delen er bijvoorbeeld het verslag van een teamuitje of een teaser voor de Blockchain Games dat is ontwikkeld door ITDS’ers. Ook bij de klant gaan we steeds meer aan de slag met video maken, bijvoorbeeld promotiefilmpjes, tutorials voor systemen. In de markt komen ook steeds meer kleine partijen die het gemakkelijk maken om video’s te produceren en de softwareontwikkeling voor het editen van video’s gaat steeds verder. Mijn toekomstvisie is dat er over een aantal jaar geen papier meer wordt gebruikt, maar alleen bewegende beelden met geluid om de boodschap over te brengen.”

Welke kansen zie je?

We maken graag een afspraak. Bel ons op 0653778749 of stuur een e-mail naar e.hoekstra@itds.nl.

Bel mij terug

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Actueel