Mart en Ilana (27) stomen onze nieuwe Business Consultancy Trainees klaar

Traineeship ITDS

In drie jaar van Business Consultancy Trainee (BCT) naar manager van de nieuwe trainees: zo snel kan het gaan. Mart Klifman en Ilana van Berkum vertellen over hun ervaringen. “Je weet als trainee waarvoor je tekent: elf weken bikkelen. Gelukkig weten wij precies hoe dat is.”

Een masterclass, waarin je alle kennis en vaardigheden leert die je nodig hebt. Daarna een stage van zes weken, waarin je meteen de praktijk in duikt met je nieuwe collega’s. Je mag laten zien wat je kunt, bij een topspeler in de financiële dienstverlening. Is er een mooiere manier om je carrière als consultant te starten? Niet als je het vraagt aan Mart en Ilana. Zij startten als trainee en zijn nu Senior Business Consultant. Daarnaast managen ze de nieuwe lichting trainees. Hoe bevalt dat?

 

Waarom hebben jullie destijds zelf gekozen voor het Business Consultancy Traineeship?

Mart: “Ik wilde zo snel mogelijk aan de slag in de praktijk. Écht iets doen. Consultancy leek me een mooi vak, omdat het zo afwisselend is. ITDS voelde meteen goed, persoonlijk. Ik vond de traineeship bij sommige andere bedrijven wel erg lang. De snelle aanpak van ITDS vond ik leuker. Eigenlijk zocht ik niet specifiek iets in de financiële dienstverlening, maar ik vind het een mooie markt met interessante uitdagingen.”

Ilana: “Ik ging wel heel concreet voor de financiële dienstverlening, maar wilde niet in een heel grote organisatie werken. Hier is het kleinschaliger, maar je komt toch overal binnen.”

 

Hoe hebben jullie het Business Consultancy Traineeship zelf ervaren?

Mart: “Intense, maar heel leuke weken. De masterclass vond ik het heftigst. Je moet continu scherp zijn. Alles dat je doet, ligt onder een vergrootglas. Als je even zit te suffen, krijg je dat meteen te horen. Terwijl je best even moet aanpassen. Als student heb je een ander ritme, je hebt nog nooit een hele dag op kantoor gezeten. En ‘s avonds moet je vaak nog studeren. Daardoor begrijp ik wel beter wat de huidige trainees ervaren. Wij zijn nu eigenlijk mede dat vergrootglas.”

Ilana: “Het was gaaf, maar inderdaad hard werken. Tijdens het theoriegedeelte heb ik mezelf even opgesloten. Niet uit geweest, niet gesport. Volle kracht vooruit. Anders lukt ’t echt niet.”

 

Hoe was het om zo snel de praktijk in de stappen?

Mart: “Ik deed een opdracht bij KAS BANK. De eerste dag in de praktijk vond ik geweldig. En spannend, je bent nog onwennig in je pak in zo’n kantoorgebouw. Toen dacht ik: nu ben ik echt aan het werk. Ik voelde me nog geen specialist, maar ik kon wel wat. Na zes weken stond ik voor allemaal veel ervarener collega’s te presenteren hoe ze meer agile konden gaan werken. Daar hebben ze dingen van meegenomen, dat was wel erg leuk.”

 

Wat houdt jullie rol als manager in?

Ilana: “Die begint al voor de assessmentdag. Wij kijken mee naar de mensen die we uitnodigen op basis van hun cv’s en videopitches. Op de assessmentdag beoordelen we welke mensen goed bij ons zouden passen. In tegenstelling tot veel andere traineeships gaat het hier maar om één dag, dat houdt het lekker scherp.”

Mart: “Daarna zijn we het trainingsprogramma voor de masterclass gaan opzetten. Het is een hele klus om alles goed in elkaar te zetten. Je wil bijvoorbeeld ook niet alle zware trainingen in één week.”

Ilana: “Tijdens de masterclass komen we vaak ’s avonds langs om te kijken hoe het gaat en om feedback van de trainers op te halen.”
Mart: “Op vrijdag zijn we allebei hier en dan doen we bila’s met ‘onze’ trainees.”

 

Jullie zijn allebei 27. Hoe is het om mensen van je eigen leeftijd te begeleiden?  

Ilana: “Dat is best bijzonder. Deze lichting heeft al meer gedaan en meegemaakt dan het onze, sommigen zijn zelfs ouder dan wij. Het is een heel volwassen groep.”

Mart: “Ik verwachtte dat het best gek zou zijn, omdat sommige BCT’ers inderdaad ouder zijn dan ik. Maar dat was niet zo. Iedereen gaat meteen in op z’n ontwikkelpunten. Logisch ook. Als je aan dit traineeship begint, ben je er om te leren.”

 

Hoe was het om voor het eerst een bila te doen?

Ilana: “Dat vond ik best spannend. Had me tot in de puntjes voorbereid, met een uitgebreide agenda. Maar na de eerste vijf minuten ging het gewoon en was het echt leuk.”

Mart: “Ik had vier dezelfde gesprekken verwacht. Maar ze waren allemaal totaal anders. Iedereen stelt andere vragen en kijkt anders tegen dingen aan. En iedereen krijgt andere feedback van de trainers. De een kan nog wat actiever meedoen, terwijl de ander best wat minder op de voorgrond mag treden.”
Ilana: “Maar we willen vooral aandacht besteden aan de positieve punten. Je probeert naar boven te halen wat iemand uniek maakt. Of iemand creatief is, tegendraads kan denken, leuk is in de groep of scherpe vragen stelt. Je bent je vaak beter bewust van wat beter kan dan van wat goed gaat. En het is fijn om te horen dat je ergens in uitblinkt.”

 

 

Welke kansen zie je?

We maken graag een afspraak. Bel ons op 0653778749 of stuur een e-mail naar e.hoekstra@itds.nl.

Bel mij terug

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Actueel