Legacy Management om processor gebruik te minimaliseren

De vervanging van bestaande back office platformen stuit op veel problemen. Om die beter te beheersen biedt Legacy Management de oplossing. Daarbij is het einddoel om het mainframe eigenlijk alleen nog maar dataopslag te laten doen. “ITDS heeft diverse experts die de integratie en downsizing van mainframes hebben helpen ontwikkelen binnen banken en verzekeraars” zegt Michiel van der Lans.

Nieuwe technologie, SAAS platformen en migraties: allemaal oplossingen waar verzekeraars mee bezig zijn om hun back office platformen te vervangen. Het probleem is alleen dat er daarnaast nog steeds een groot aantal Legacy platformen of mainframes gemanaged moeten worden. De nadelen hiervan zijn bekend: aanpassingen zijn moeilijk, de kennis is versnipperd en de experts zijn vaak al met pensioen. Processorkracht is duur en niet in de hand te houden. De impact ervan is onbekend bij de afnemers van het mainframe en daar ligt nu juist een oplossing.

End User Computing, Services en ontsluiting

Uit diverse onderzoeken blijkt dat het gebrek aan kennis van deze platformen niet alleen wijzigingen ingewikkeld maakt, maar dat vaak ook niet inzichtelijk is wie er allemaal gebruik van maakt en hoe ze ontwikkeld zijn. Mainframes kennen grote hoeveelheden applicaties die rapportages maken, vaak gemaakt door niet-it’ers die geen idee hebben van welke performance ze gebruik maken. In veel gevallen worden er ontsluitingen of soms services gemaakt naast rapportages die al gecreëerd worden. In sommige gevallen worden dagelijks hele zware interfaces gedraaid voor 1 enkele business activiteit per jaar. De steeds verdere eisen van transparantie en data-ontsluiting door de toezichthouders zorgen ook voor steeds meer integratie in het mainframe. Dat levert vaak dezelfde data op als andere interfaces of rapportages.

Migraties en stabiliteit

Een oplossing is vaak een migratie naar een nieuw platform of het samenvoegen van mainframes. Deze oplossing is uiteindelijk logisch, maar is niet binnen 2 jaar te realiseren. Ook  is het lastig om alles uit het mainframe te krijgen. Je ruilt er wel altijd één ding voor in: stabiliteit. Stabiliteit van mainframe-applicaties is de laatste jaren altijd goed geweest, maar we moeten er wel veel voor doen en betalen om het zo te houden.

Dataopslag, BPM, data lake en cleaning

Om de beheersbaarheid  te vergroten kan Legacy Management worden toegepast en de mainframe alleen  dataopslag te laten doen. Je integreert de processen met een BPM en ontsluit alle data  eenmaal per dag naar een data lake. De rekenboxen en verzekeringlogica worden zoveel mogelijk uit het mainframe gehaald en ernaast in andere technologie gezet omdat ze aan veel wijzigingen onderhevig zijn. In de analyse begin je met de ontwikkeling te beperken en worden performance kosten onderdeel van de business case. Kijk hoe vaak er gebruik wordt gemaakt van functionaliteiten binnen het mainframe.  Veel applicaties kunnen vrij snel worden opgeruimd door het ontdubbelen en de timing van processen. Al deze activiteiten kunnen het  processorgebruik  minimaliseren en onder controle houden. De versimpeling zorgt ervoor dat wijzigingskosten verminderen. Kortom, Legacy management kan helpen om andere oplossingen als migraties te ondersteunen en de kosten aanzienlijk te verlagen voor dat je migreert naar een ander platform.

Welke kansen zie je?

We maken graag een afspraak. Bel ons op 0653778749 of stuur een e-mail naar e.hoekstra@itds.nl.

Bel mij terug

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Actueel