Implementatie IFRS 9 biedt ook kansen
Nog een klein jaar, en dan moeten banken en verzekeraars voldoen aan de nieuwe standaard IFRS 9 voor de financiĆ«le verslaggeving. De impact is gigantisch, want het inschatten van toekomstige verliezen is onbekend terrein voor verzekeraars en vraagt een nieuwe manier van kijken naar data. Tegelijkertijd biedt de IFRS9 implementatie ook kansen om de kwaliteit van data te verbeteren en hun risicoās beter te identificeren.
Vergaande systeemaanpassingen
Niet eerder was het vervangen van een standaard zo ingrijpend. De implementatie van de nieuwe richtlijnen dwingt tot aanpassingen van processen en technologie. De verslaglegging verschuift van een gerealiseerd verliesmodel naar een verwacht verliesmodel. Dat betekent vergaande systeemaanpassingen, andere datacombinaties en nieuwe datamodellen. De uitdaging bij IFRS 9 is de manier waarop de benodigde data voor de schattingen voor te verwachten kredietrisico verliezen moeten worden verzameld. Een deel van die benodigde data is forward-looking, waar dat tot op heden niet zo was. Boekhoud- en rapportagesystemen moeten om die reden worden omgebouwd en ingericht met andere en/of geheel nieuwe gegevens.
IT-landschap geheel vernieuwen
Voldoen aan IFRS 9 betekent voor de meeste banken en verzekeraars grootscheepse aanpassingen op het financiƫle IT-landschap. De benodigde wijzigingen raken niet alleen de rapportagestroom. Het gaat bij IFRS 9 om andere datacombinaties, maar vooral ook om nieuwe data, bijvoorbeeld aan verwachte verliezen over leningen die in het verleden zijn aangegaan. De benodigde wijzigingen raken zowel de business als IT. De aanpassingen doen een groot beroep op de verandercapaciteit van de IT en de kwaliteit van de (historische) data.
Hogere kwaliteit en efficiency in de organisatie
Juist vanwege die aanpassingen is de implementatie van IFRS 9 echter ook bij uitstek geschikt om de organisatie efficiƫnter en effectiever te maken in het beheer en gebruik van data. Het biedt de kans om een grondige data-analyse uit te voeren, de data op te schonen en daarbij de algehele datakwaliteit aanzienlijk te verbeteren. Zo kan IFRS9 leiden tot een nieuw, beter datamodel.
Sinds 2014 zet ITDS Tim Burgers als projectmanager in op complexe multidisciplinaire projecten. Hij is zeer goed op de hoogte van trends en ontwikkelingen binnen de verzekeringsbranche en heeft onder meer ervaring en expertise op het gebied van wet- en regelgeving, digitale verslaglegging en softwareontwikkeling.