ITDS en nexxbiz: samen streven naar hoogwaardige IT-oplossingen in de verzekeringssector

Een werkbare systeemoplossing bieden voor verzekeraars: dat is het gezamenlijke doel van Michael Mackaaij en Rick van der Helm. Terwijl Rick zich vanuit ITDS bezighoudt met het slaan van een brug tussen de business en IT, houdt Michael zich als frontman van softwarebedrijf nexxbiz bezig met de ontwikkeling van hun systeem. Samen hebben ze al meerdere succesvolle systeemimplementaties gedaan en ook op dit moment werken ze samen aan een groot project bij een uitvaartverzekeraar. Michael: “Betrouwbaarheid, expertise en partnership. Dat vinden we iedere keer weer terug in ITDS.”

De affiniteit met IT en de financiële dienstverlening is een gemene deler van de heren. Beiden zijn al meer dan 25 jaar werkzaam in de branche en doen dat nog steeds met heel veel plezier. Michael: “De eerste twintig jaar van mijn carrière heb ik aan de distributiekant gewerkt als eigenaar van Multisafe, een intermediaire volmacht en beursdistributie van verzekeringen. Na de verkoop van dat bedrijf heb ik de switch gemaakt naar nexxbiz, toentertijd nog bekend onder de naam Verne. Hier ging ik me bezighouden met het leveren van hoogwaardige IT-oplossingen aan de verzekeringsbranche. Sinds 2018 ben ik er algemeen directeur.”

Ook Rick heeft een indrukwekkend trackrecord zowel extern bij de klant als intern bij ITDS. “Ook ik ben al meer dan 25 jaar werkzaam in de financiële sector, waarvan al 19 jaar bij ITDS. Als manager van de business line implementatie bij ITDS haal ik energie uit grote implementatietrajecten zoals die met nexxbiz. Maar ook ben ik continu bezig met de ontwikkeling en uitbouw van mijn team. Bij ITDS is het altijd de cultuur geweest waardoor ik er al zo lang werk.”

Dezelfde kernwaarden

Deze kenmerkende ITDS-cultuur en de gemeenschappelijke kernwaarden zijn de redenen waarom de mensen van nexxbiz zo goed samenwerken met ITDS’ers. “De professionaliteit en het karakter van de ITDS’ers past heel goed bij onze eigen mensen”, vertelt Michael. “Ook onze kernwaarden komen overeen. Betrouwbaarheid, expertise en partnership. Dat vinden we iedere keer terug in ITDS. Vanuit deze drive bouwen we de beste oplossingen met elkaar. Het vertrouwen in elkaar is groot. Dat maakt het heel prettig en fijn werken.”

Rick beaamt dit prettige samenwerkingsverband en vindt de transparantie naar elkaar toe vooral heel belangrijk. “De traditionele klant-leverancier verhouding werkt in mijn ogen niet, waarbij de leverancier van een afstand levert. In plaats daarvan gelooft nexxbiz net als ITDS dat de klant moet worden begeleid en ontzorgd gedurende de hele verandering. nexxbiz is daarbij bereid om ons een kijkje te geven in de keuken. We hebben een hele transparante samenwerking en implementeren geen systemen op basis van wantrouwen, want dat gaat niet werken.”

Business, IT en een brug slaan daartussen

De eerste samenwerking tussen ITDS en nexxbiz kent zijn oorsprong in 2015, toen ITDS contact opnam met het softwarebedrijf. Michael: “ITDS wilde in die tijd, en nu nog steeds, continu op de hoogte zijn van de laatste systeemoplossingen in de markt. We gingen met elkaar om tafel om te praten over onze oplossingen en of deze ook geschikt zouden zijn voor relaties van ITDS. Dat heeft geleid tot de twee eerste succesvolle implementaties die we in samenwerkingsverband hebben uitgevoerd.”

Nu, 8 jaar later, werken we nog steeds samen aan meerdere projecten. Op dit moment bundelen we de krachten tijdens de implementatie van nexxbiz bij een Nederlandse uitvaartverzekeraar. Binnen dit traject bekleedt iedere partij een eigen belangrijke rol. De klant focust op de business processen, nexxbiz op de configuratie van het systeem en ITDS slaat een brug tussen deze twee partijen. “Tijdens een implementatie ben je continu verwachtingen aan het managen met elkaar”, begint Michael. “Als dit niet goed wordt gedaan en er is ruis op de lijn, is de kans op polarisatie groot. Daarom is het van belang dat er een partij is die van beide kanten snapt wat de belangen zijn en continu een brug slaat tussen business en IT. Dat doet ITDS. Zij zorgen ervoor dat we tijdens het proces naar elkaar toekomen en iedereen uiteindelijk blij is met het eindresultaat.”

“Dit betekent niet dat de mensen van nexxbiz niet met klanten kunnen communiceren. In tegendeel, daar zijn ze erg goed in”, zegt Rick. “Maar het is belangrijk dat zij zich focussen op de ontwikkeling van het systeem, terwijl wij ons bezig houden met de vertaling van de wensen van de business en deze terugkoppelen aan onze collega’s van nexxbiz. Hierbij zijn we niet alleen procesbestuurders, we werken vanuit de inhoud. ITDS’ers hebben zelf ook kennis van het systeem en bieden ook ondersteuning bij de ontwikkeling ervan. Dit juicht nexxbiz ook toe. Door deze transparantie en samenwerking zijn we goed in staat om van een implementatie een succes te maken.”

Vrijheid binnen de standaard

Bij nexxbiz geloven ze in standaardpakketten, maar niet in één oplossing voor alles. Daarom kan de software die ze bieden eenvoudig worden gekoppeld aan bestaande systemen van een verzekeraar. Michael: “nexxbiz is een polisadministratiesysteem met een volledige flexibele proceslaag. Daarmee bieden we een standaardpoplossing voor alle veelvoorkomende verzekeringsprocessen die naar de specifieke klantbehoefte geconfigureerd kunnen worden. Dit is niet te verwarren met maatwerk, waarbij bestaande software wordt uitgebreid. Ons systeem staat, maar is flexibel genoeg om de processen van de klant te ondersteunen.”

“Zoals Michael zegt, wat betreft tone of voice, financiële processen en productinrichting is er een grote mate van flexibiliteit zonder afbreuk te doen aan de standaard”, legt Rick uit. “Binnen de oplossing die je kiest, wil je namelijk wel configuratievrijheid hebben. Maar wat je niet wilt, is excessen in verzekeringsprocessen. Daar zitten verzekeraars niet op te wachten. Daarom blijven we voor andere processen wel bij de standaard. In onze schakelrol zorgen we ervoor dat dit belang continu wordt gehandhaafd.”

Werk en plezier

De dynamiek tussen de twee bedrijven is duidelijk, maar hoe zit het precies met de dynamiek tussen de twee heren onderling? “Ik ben wat rechtlijniger en Michael is toch wel de meer positieve van ons tweeën”, grapt Rick. Michael: “De grondwaarde is er wel een van veel respect. Rick behoudt altijd de focus op het einddoel bij de klant en blijft rustig als dingen hectisch worden. Ik heb maximaal vertrouwen in hem. Daarnaast hebben we ook veel lol samen.”

“Wat Michael zegt is wederzijds”, aldus Rick. “En ik blijf alleen maar rustig, omdat ik weet dat er aan de kant van nexxbiz mensen zitten met veel expertise en goede intenties. Maar genoeg gepraat, nu ga ik gezellig een hapje eten met een paar collega’s van ITDS en nexxbiz.” Michael: “We gaan altijd aan het einde van het jaar wat eten met onze eigen mensen en daar horen ook onze collega’s van ITDS bij. Samen kijken we hoe het afgelopen jaar is gegaan. Naar de uitdagingen en de successen en proosten we op een nieuw jaar vol succesvolle samenwerkingen.”

Welke kansen zie je?

We maken graag een afspraak. Bel ons op 0653778749 of stuur een e-mail naar e.hoekstra@itds.nl.

Bel mij terug

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Actueel