Future’s Finest # 3 – NFT: hype met toegevoegde waarde

ITDS Business Consultants - NFT

Non-Fungible Tokens, beter bekend als NFT’s, zijn een hype in de digitale wereld. Zij kunnen zelfs toegevoegde waarde hebben voor verzekeringen. In de rubriek Future’s Finest delen Fokke en Maarten maandelijks een digitale innovatie die je niet mag missen. Deze maand praten zij over de hype én de toegevoegde waarde van NFT’s. 

Introductie in de wereld van NFT’s

NFT’s zijn unieke digitale bewijzen van eigendom van allerlei on- en offline bezittingen. Denk hierbij aan kunst en foto’s, maar ook aan een laptop of auto. Door middel van blockchain technologie wordt per NFT bijgehouden wie op welk moment de rechtmatige eigenaar van een object is. Hierdoor is er te allen tijde een kloppend logboek met daarin de correcte eigenaar per bezitting. Deze technologie maakt het tegelijkertijd ook onmogelijk voor mensen om onrechtmatig het eigendom te vervalsen of kopieën van NFT’s de markt in te brengen. 

 

Digitale kunst is juist snel te vervalsen. Je hebt 3 toetsen nodig, ctrl+c, ctrl+v.

De wereld van digitale kunst

Een van de markten waarin NFT’s dit jaar hun opmars hebben gemaakt is die van de digitale kunst. Hier bieden ze voordelen ten opzichte van de handel in ‘klassieke’ kunst. Bij de handel in ‘klassieke’ kunst kost het veel tijd en expertise om te inspecteren of een kunstwerk wel of niet een vervalsing is. Gelukkig is het maken van een goede vervalsing lastig en tijdrovend. Digitale kunst daarentegen kan snel– via 3 toetsen ctrl+c, ctrl+v –gekopieerd worden. Daarom is de adoptie van NFT’s in deze wereld snel gegaan. Met een NFT is een vervalsing immers simpel te herkennen. De hele reis van een werk van de kunstenaar tot aan de huidige eigenaar is gemakkelijk in te zien. Het is dan wel van belang om direct bij de aanmaak van een NFT de echtheid van het werk en maker te bepalen en dit niet pas jaren na dato te doen. 

Ook in verzekeringsland is er baat bij NFT’s 

Voor verzekeringen kan de toepassing van NFT’s ook interessante nieuwe mogelijkheden bieden, zeker met laptops en smartphones. Een mobiel kent een beveiligde module voor cryptografische sleutels zodat er contactloos betaald kan worden. Dat geldt ook voor de laptops. Dit is een perfecte start voor een digitaal eigendomsbewijs. Deze producten zijn hiermee makkelijk te controleren op echtheid. 

Nu wordt bij laptop- en telefoonverzekeringen vaak niet gecontroleerd of iemand de daadwerkelijke eigenaar is, maar wordt een claim onder een bepaald bedrag simpelweg toegekend. Want net als bij klassieke kunst is het verifiëren van een claim veel werk. Het onderzoeken van de claimomstandigheden en het eigenaarschap kost veel tijd en energie. Echter, net als bij digitale kunst, kan met een NFT van de telefoon de verzekeraar betrouwbaar, goedkoop en snel achterhalen of de verzekerde ook echt recht heeft op het schadebedrag. Dus dan kan de premie omlaag.

Dus niet vergeten in de toekomst: koop je een tweedehands telefoon of laptop? Check de echtheid en vraag om de NFT van je nieuwe aankoop!

 

Welke kansen zie je?

We maken graag een afspraak. Bel ons op 0653778749 of stuur een e-mail naar e.hoekstra@itds.nl.

Bel mij terug

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Actueel