Future’s finest # 1 – Van crypto naar pensioen

ITDS Business Consultants - Bitcoin

De afgelopen jaren is de digitalisering in een stroomversnelling terecht gekomen. Knipper een keer met je ogen en er is weer een hoop veranderd. Dit betekent ook gelijk dat er never a dull moment is op het gebied van IT, software en business. Daarom is het hoog tijd om bijgepraat te worden door Fokke en Maarten. In de rubriek Future’s Finest delen zij maandelijks een digitale innovatie die je niet mag missen. Heb je bijvoorbeeld wel eens stilgestaan hoe ons toekomstige pensioen eruitziet?      

 

Crypto schreeuwt aandacht

Het kan je bijna niet ontgaan zijn deze zomer: de vele reclames over het investeren in crypto munten. Meerdere bedrijven maken via verschillende kanalen reclames voor deze nieuwe investeringsmogelijkheid voor consumenten; van de traditionele reclames op posters en tv tot aan volwaardige sponsordeals tussen voetbalclubs, Formule 1 en cryptohandelsplatformen. Ook zie je de laatste tijd steeds meer grote bedrijven, zoals Amazon, Tesla en Walmart, die onderzoek doen naar het gebruik van crypto in hun bedrijfsvoering. Sommige hebben vacatures openstaan voor functies waar een hoge mate van kennis vereist is van de cryptomarkt. Anderen kijken of bijvoorbeeld Bitcoin toegevoegd kan worden als betaalmogelijkheid. 

 

Zelf beleggen is makkelijk

De opkomst van crypto is onderdeel van een bredere trend waarin het voor consumenten steeds makkelijker wordt om hun geld snel te investeren. Voor crypto, maar ook voor aandelen van bedrijven heb je tegenwoordig eenvoudige apps waarmee je heel simpel en snel jouw geld aan het werk kan laten zetten. Enkele spelers die bezig zijn naam te maken zijn: Blox, Bux Zero en Peaks. Dit betekent dat er een veel grotere groep mensen in aanraking komt met beleggen en dat deze groep retailinvestors groter en meer betrokken raakt met beleggen. De hype rondom GME/AMC, de zogenaamde ‘meme’ stocks, van begin dit jaar laat zien hoe invloedrijk de opkomende retailinvestor kan zijn. Deze is mede door de nieuwe spelers op de investeringsmarkt, de stand van de economie en sociale media sterk in opkomst en kan nu voor het eerst een flinke rol van betekenis gaan spelen. 

 

“De rode draad is dat je niet alleen makkelijk kan consumeren, maar ook kan investeren.”

Beleggen in bedrijven en beleggen in mensen

Naast de mogelijkheid van investeren in beursgenoteerde bedrijven is het investeren in personen en niet beursgenoteerde bedrijven en projecten ook een stuk eenvoudiger geworden. Platforms zoals Kickstarter, Patreon en GoFundMe maken het via onder anderen hun mobiele app mogelijk om simpel en snel geld te doneren en/of investeren in personen/projecten waar jij als consument waarde aan hecht. De rode draad die je ook hier ziet is dat je niet alleen makkelijk kan consumeren, maar ook kan investeren. Die trend van zelf investeren zien we ook terug in het pensioen en die wordt alleen nog maar sterker door de nieuwe pensioenwet. 

 

Beleggen in jezelf

Deze trend zie je tot nog toe wel voornamelijk bij nieuwe en opkomende partijen. Bij sommige pensioenregelingen kan je nu al zelf beslissen wat je risicoprofiel is en wat je gewenste beleggingsmix is. Hierbij heb je dus veel meer controle over hoe jouw inleg en hoe jouw geld wordt belegd. Maar met de nieuwe pensioenwet* gaat elke werknemer hiermee in aanraking komen. Zij zullen dus meer keuzes moeten maken en meer wensen hebben richting de instelling waar ze hun pensioen bij opbouwen. Hierdoor is er in het nieuwe systeem meer ruimte voor concurrentie onder de pensioenfondsen/premie-instellingen waardoor er ook meer vrijheden en keuzes voor pensioenopbouwers kan komen. 

Gaat het pensioen dan even leuk en makkelijk worden als bij bijvoorbeeld de crypto apps?

 

* In de oude situatie weet je van tevoren de hoogte van je uitkering, maar heb je traditioneel gezien verder weinig invloed op de opbouw daarvan. Door de nieuwe pensioenwet heb je straks je eigen potje waarin jouw toekomstige pensioen wordt opgebouwd door inleg en rendement waar jij nu meer invloed op hebt.

Welke kansen zie je?

We maken graag een afspraak. Bel ons op 0653778749 of stuur een e-mail naar e.hoekstra@itds.nl.

Bel mij terug

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Actueel