Focus en flexibiliteit door de PSD2

PSD 2

Inmiddels beginnen steeds meer banken de aanstaande Payment Service Directive 2 te omarmen. Ze wachten niet langer af en geven derde partijen toegang tot hun systemen. Hoe blijf je dan als bank onderscheidend als iedereen hier op inzet? Een bank kan onderscheidend zijn door te focussen op één bepaald aspect. Maar niks is zeker in de toekomst, dus flexibel blijven is een must. Floor Kleemans, Tim Kromwijk en Maarten Breimer leggen uit hoe.

Innovatie nu al aan de gang

Het gebeurt nu toch echt. Banken hebben nog achttien maanden de tijd om te voldoen aan de ‘regulatory technical standards’ van PSD2 maar zetten nu al een grote stap richting open banking. De eerste toepassingen gaan al van start en na Bunq komt ook ABN Amro met een API-portaal voor externe ontwikkelaars[1]. Wij worden enthousiast, want PSD2 zorgt nu al voor innovatie, eerder dan verwacht. Dat roept vervolgens ook vragen op: hoe blijf je als bank onderscheidend in het PSD2-speelveld dat nu al open ligt?

Doordat banken hun API’s openstellen, verwelkomen zij externe ontwikkelaars bij het ontwikkelen van diensten gebaseerd op bankgegevens. Naast ABN Amro verschaffen ook de andere grootbanken in Nederland toegang aan derde partijen. Maar als elke bank zijn API openstelt verdwijnt het unieke aspect hiervan. Daarom moeten banken onderscheidend zijn in de diensten die zij zelf blijven aanbieden. Ze kunnen zich focussen op één bepaald aspect waarbij ze gebruik maken van externe (fintech) partijen. Wij zien een aantal gave spelers!

Creëer een persoonlijke beveiligingslaag

Wil je als bank inzetten op beveiliging? Creëer een ‘beveiligingslaag’ die klanten identificeert door de unieke manier waarop zij swipen, typen en hun telefoon of computer gebruiken. Dat is de applicatie van Behaviosec[2], vorig jaar nog winnaar van de award voor Best European FinTech Company. Een verstandige keus, want de authenticatie eisen van PSD2 zijn streng. Wil je toch meer inzetten op gebruiksgemak? Met Mitek software[3] hoef je nooit meer gegevens in te vullen. Deze software neemt automatisch gegevens over van een foto van het identiteitsbewijs van de gebruiker. In één oogopslag de gebruiker laten inloggen vanaf elk mobile device? Gebruik EYEprint-id die de gebruiker valideert aan de hand van zijn irisscan. Het zijn een paar voorbeelden van innovatieve applicaties waar banken gebruik van kunnen maken, er is veel meer.

Onderscheidend binnen PSD2

De focus op één aspect en daar vernieuwend of de beste in zijn, zorgt voor onderscheidend vermogen. Maar binnen de financiële sector verandert er veel. Door de PSD2 krijgt creativiteit vrij spel en daarom dienen banken flexibel te zijn om in te kunnen spelen op verandering en de focus te verleggen. Zij kunnen dit doen door gebruik te maken van een digitaal platform. Een digitaal banking platform maakt het mogelijk om bestaande systemen te koppelen aan nieuwe applicaties. Deze platformen communiceren met nieuwe applicaties doormiddel van API’s. Als het platform eenmaal staat zijn er talloze mogelijkheden voor verdere innovatie. Backbase[4] en Temenos[5] presenteren deze mogelijkheden in een online ‘market place’. Een appstore om functionaliteit aan de banking platforms toe te voegen. Zo stel je als bank steeds de beste omgeving samen die aansluit bij jouw focus en jouw visie.

Wij worden enthousiast van alles wat gaande is op het gebied van PSD2. Het gebeurt nu. En met het openstellen van API’s gaan de ontwikkelingen vanaf nu alleen maar sneller. Wij zitten klaar om de vooruitgang te volgen. Zijn de banken er zelf klaar voor? Wij denken het wel. Met de juiste focus en flexibiliteit natuurlijk!

[1] ABN AMRO lanceert haar Developer Portal
[2] Behaviosec
[3] Mitek Mobile Fill
[4] Backbase open banking Marketplace
[5] Temenos MarketPlace

Welke kansen zie je?

We maken graag een afspraak. Bel ons op 0653778749 of stuur een e-mail naar e.hoekstra@itds.nl.

Bel mij terug

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Actueel