Verandering begint bij onszelf: ESG-team over duurzaamheid bij ITDS

Duurzaamheid begint bij ITDS vooral bij de mensen die zich hier mee bezig houden: het ESG-Team. De drijfkrachten achter dit team, Fokke Kuijten en Marith Douw, nodigden we uit voor een interview in de natuur. Bij Nationaal Park Kennemerland gingen we onder leiding van gids Wim op pad en bespraken we de doelstellingen op het gebied van duurzaamheid voor ITDS.

Wat doet jullie ESG-team en waar staat ESG eigenlijk voor?

Fokke: “ESG staat voor Environmental Social Governance, ik heb de term niet bedacht! Maar hier valt alles onder op het ge­bied van duurzaamheid, maar ook inclusiviteit en gelijkheid. We kijken dan met name wat een bedrijf op deze vlakken doet.”

Marith: “Eigenlijk hebben we twee teams, het duurzaam­heidsteam en het diversity en inclusion team. Het is een beetje onlogisch dat er twee teams zijn, het zijn meer twee sub-comités van het ESG-beleid binnen ITDS. Omdat diversi­ty en inclusion er eerder was, is het nu zo opgebouwd.”

Fokke: “In april dit jaar is het duurzaamheidsteam gestart. Elke twee weken komen we samen en geven we elkaar updates waar we mee bezig zijn. Ook vanuit het Business Consultancy Traineeship zijn er initiatieven ontstaan op het gebied van ESG die we samen oppakken. Zoals de sociale kalender, het verminderen van afval en elektrisch rijden meer aantrekkelijk maken.”

Marith: “Wij zijn beiden een beetje de drijfveren achter de teams, ik meer voor diversity en inclusion en Fokke meer voor duurzaamheid.”

Hoe vinden jullie dat ITDS ervoor staat op duurzaamheids­vlak?

Fokke: “Als ik eerlijk mag zijn, gaat het matig. Ik ben ook wel wat radicaler als het hierom gaat, omdat ik me dus zo goed inlees en heel goed besef dat als je wilt bijdragen aan het kli­maatprobleem kleine stappen eigenlijk niet genoeg zijn. Met matig bedoel ik meer de voortgang, want we doen echt wel dingen beter dan andere bedrijven. Zoals onze catering beheerder Jessica die ervoor zorgt dat er zo min mogelijk eten wordt verspild en zoveel mo­gelijk probeert her te gebruiken. We deden ook al andere din­gen goed, we hebben weinig plastic of wegwerp materialen.”

Marith: “En we doen het met de middelen die we nu heb­ben. Sommige dingen kosten gewoon extra tijd om uit te zoeken voor we ze kunnen implementeren. We kijken dit jaar daar­om vooral naar de quick wins. We kunnen bijvoorbeeld het hele wagenpark niet in een keer elektrisch maken. Maar we kunnen wel de quooker vervangen met een bruisend water functie, waardoor we geen blikjes meer nodig hebben. Dus dat zijn de dingen die we wel snel kunnen verbeteren.”

Welke doelstellingen hopen jullie in 2023 te behalen?

Fokke: “Voor dit jaar zijn we echt begonnen met het in kaart brengen van de huidige situatie. Waarbij we een plan wilden maken van hoe we zaken konden gaan aanpakken. Maar ook hoe we de eerste quick wins konden halen. Dat lukt denk ik prima met de acties die we nu doen. Tegelijkertijd lopen er ook nog wat onderzoeken om te kijken wat we verder nog kunnen aanpassen voor de komende jaren. Afhankelijk van wat daaruit komt, kunnen we bepalen wat we willen door­voeren. Je kan dan denken aan papierloos werken of zo’n notitieboek waar je tekst kan uitwissen.”

Marith: “Andere quick wins zijn bijvoorbeeld de quooker en het liefst zouden we helemaal geen wegwerp blikjes meer wil­len hebben. We hebben nog Cola en Fanta, dat is moeilijk te doen zonder wegwerpproducten. We zouden siroop kunnen gebruiken of uit flesjes drinken in plaats van blikjes. Het liefst dan glazen flessen maar plastic zou dan de andere optie zijn omdat we die wel kunnen recyclen. En mensen moeten het wil­len natuurlijk. Soms zie je, zelfs als het gaat om kleine din­gen zoals flessen, dat mensen daar al niet in willen veranderen.”

Voelen jullie voldoende draagvlak binnen de organisatie voor verduurzaming?

Fokke: “Ik denk dat heel veel collega’s het belangrijk vinden en het fijn vinden dat er een team is dat hiermee bezig is. Ook voordat we zo’n team hadden, werd hier al wel over ge­sproken door collega’s.”

Marith: “Draagvlak moet echt vanuit de organisatie zelf komen. Daarom doen we het ook zelf en dat is ook onze drijfveer. Maar je weet natuurlijk niet of uiteindelijk iedereen er echt achter staat. Je ziet soms wel wat weerstand op het gebied van comfort. Na­tuurlijk ook financieel soms, maar de quooker levert zelfs geld op. Alleen comfort is waar mensen zich op ingeperkt voelen.”

Hoe blijven jullie op de hoogte van de laatste ontwikkelin­gen op het gebied van duurzaamheid?

Fokke: “Ik lees dus heel veel. Vrij recent heb ik een boek gelezen met de titel ‘living the 1.5 degree lifestyle’. Dat gaat ervan uit dat we tot 1,5 graden mogen opwarmen en dat betekent dat er per persoon over de hele wereld zoveel ton uitstoot mag zijn. De auteur probeert een jaar zo te leven. Hij komt er bijvoorbeeld achter dat dit veel minder zwaar is dan men denkt. Zo raak je ook weer geïnspireerd om zelf dingen beter of anders te doen. Daar staan ook die zes categorieën in waar ik het eerder over had om uitstoot te verminderen.”

Marith: “Nee je hoeft je leven echt niet zuur te maken om een bijdrage te kunnen leveren. Ik haal mijn inspiratie vooral bij Fokke haha. Maar ook bij andere mensen om mij heen. Mijn broertje bijvoorbeeld is echt helemaal into duurzaamheid. Of andere vrienden die iets hebben gehoord of hebben gelezen wat mij dan weer inspireert.”

Aan welke organisaties/ initiatieven nemen jullie een voorbeeld qua duurzaamheid?

Marith: “Ik vind dat best lastig. Je ziet gewoon, zeker nu, heel veel bedrijven die heel hard roepen dat ze duurzaam zijn en van alles doen, maar dat dit in de praktijk best meevalt. Of ze zijn er vervolgens helemaal niet transparant over. Dan vind ik de aanpak van ITDS beter; gewoon eerlijk communiceren dat we nu nog niet zoveel doen maar dit wel graag zouden willen.”

Fokke: “Er zijn wel een paar bedrijven die het wel echt goed doen en niet alleen maar roepen. Patagonia was laatst in het nieuws dat ze hun aandelen hadden verkocht aan een stichting die in de gaten houdt of Patagonia hun duurzaamheidsdoelstellingen wel haalt. Dan doe je het wel goed natuurlijk.”

Welke kansen zie je?

We maken graag een afspraak. Bel ons op 0653778749 of stuur een e-mail naar e.hoekstra@itds.nl.

Bel mij terug

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Actueel