Een ORV tegen lage kosten: het kan wél
Het lijkt in een markt van prijsvechters vrijwel onmogelijk om een rendabele overlijdensrisicoverzekering aan te bieden. Er zijn zelfs verzekeraars gestopt met een ORV. Het product is inderdaad nauwelijks winstgevend te handhaven als het nog steeds wordt verwerkt op de aloude legacy-systemen. Maar biedt anno nu een standaard-ORV aan in de cloud en de kosten worden weer concurrerend.
De hypothekenmarkt blijft groeien en vraagt om een ORV. Dus is het een product dat iedere verzekeraar in de levensmarkt eigenlijk in het pallet móet hebben. En dat kan door het plug and play online aan te bieden. Door flexibele ontsluiting en automatische processen is de verzekering volledig via straight-through processing (STP) af te sluiten. Zo blijven de kosten laag en kan de verzekeraar kwalitatieve service bieden.
Standaard product
Voorwaarde is een eenvoudige verzekering aan te bieden die voorziet in de behoefte van de markt, maar die geen aanvullende dekkingen en individuele opties heeft. Daarmee wordt al bespaard op de kosten van productontwikkeling. Zo’n standaard product is dan binnen bepaalde bandbreedte te configureren. De gunst van de klant wordt niet gewonnen door een opgepimpt product, maar door snelle en makkelijke ontsluiting en goede service. Door het product aan te bieden in de cloud wordt een korte time to market gerealiseerd, daarnaast een vaste prijs per polis en lage kosten voor de administratieve afhandeling. Geen onnodige investeringen dus, én geen afhankelijkheid van complexe en kostbare legacy-systemen.
STP
Volledige straight-through processing (STP) is een andere voorwaarde. Daarvoor is automatische acceptatie vereist en strakke operationele en financiële processen. De uitval is daardoor te minimaliseren en de verwerking gebeurt volledig digitaal. Door een simpele koppeling met de eigen portalen vinden mutaties aan de bron plaats.
Slimme toepassingen
Hoe onderscheidt men zich nu nog van de concurrent? Dat kan niet meer met het product, maar wel door slimme eigen toepassingen te ontwikkelen in de verschillende distributiekanalen. Dat is binnen handbereik met goede ontsluitingsmogelijkheden voor portalen, apps en social media. Denk aan mijn-omgevingen, portalen bij tussenpersonen, facebook-accounts en mobiele apps. En zorg voor een efficiënte en excellente administratieve afhandeling tegen voorspelbare en lage kosten en dus een lage prijs.
Rick van der Helm is programma- en projectmanager bij ITDS en heeft in de verzekeringswereld onder meer ervaring met grootschalige projecten op het gebied van front-, mid- en backoffice-implementatie, productontwikkeling, migratie en conversie en STP.
Daphne de Groot is projectmanager bij ITDS en heeft in de verzekeringswereld onder meer ervaring met grootschalige projecten op het gebied van front-, mid- en backoffice-implementatie en implementatie van Solvency II wetgeving.