Een dubbele rol: op koers varen met oog voor details

Anke Mellema

“Snel schakelen is de uitdaging bij mijn dubbele rol bij de klant. Het ene moment analyseer ik de data kwaliteit. Het andere moment denk ik na over het meest passende migratie scenario. De opdracht is om op koers te varen zonder de details uit het oog te verliezen” weet Anke Mellema, Business Consultant bij ITDS.

Anke werkt sinds februari bij een inkomensverzekeraar op een Data Migratie Project binnen een Business Change Management team. In het project vervult zij een dubbele rol als projectleider en business analist tegelijk. Zij stemt continue af met IT, externe leveranciers en de business om enerzijds functionele specificaties op te halen en anderzijds de project voortgang te bewaken.

Anke over haar ervaringen: ”Een projectorganisatie kent in principe altijd verschillende rollen. Denk aan de project sponsor, projectmanager, business analist, tester etc. Daarbij is het belangrijk dat projectleden hun eigen rol vervullen en daarbij de verantwoordelijkheden bewaken. Dit creëert overzicht van taken en zorgt voor een heldere werkverdeling binnen het project. Bovendien is het zo voor andere collega’s duidelijk bij wie ze met een vraag terecht kunnen.”

“Een duidelijke rolverdeling lijkt een factor voor succes binnen een projectteam. In de praktijk heb ik gezien dat de scheiding van projectrollen echter niet altijd zuiver wordt toegepast. Het gebeurt dat teamleden binnen een project gelijke rollen vervullen. Hier wordt voor gekozen omdat de omvang van een project te groot is en/of de projectomgeving te complex”.

“In mijn geval vervul ik ook een dubbele rol in het project. Binnen mijn huidige opdracht als “Business change expert” ben ik projectleider en business analist tegelijk. Ook wordt deze dubbele rol door een ander projectteamlid vervuld binnen het project. Waarom? De omvang van het project is groot en hierom is de ontwikkeling van het WEB portaal gescheiden van de ontwikkeling van het polis administratiesysteem. Daarbij is de projectomgeving complex waarbij er wordt gewerkt met twee offshore ontwikkelteams in Roemenië en Sri Lanka”.

“De vraag of het vervullen van meer dan één rol het succes van een project wel of niet ten goede komt is logisch. Wanneer de aandacht over twee rollen wordt verdeeld gaat dit dan niet ten koste van het resultaat? Bijvoorbeeld door gebrek aan focus of het moeten behartigen van tegenstrijdige belangen. Alles hangt af van de situatie en de motivatie voor de keuze van een dubbele rol.

Als projectleider en business analist is het belangrijk om jouw totale scope te bepalen. Waar ben je verantwoordelijk voor en waarvoor niet. Daarbij is de verdeling van het tijdsbesteding per rol een aandachtspunt. Tot slot vraagt werken met een dubbele rol binnen één project voor goed en regelmatig overleg om onderlinge afhankelijkheden af te stemmen.”

Welke kansen zie je?

We maken graag een afspraak. Bel ons op 0653778749 of stuur een e-mail naar e.hoekstra@itds.nl.

Bel mij terug

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Actueel