De agile verzekeringssoftware van nu: een voorbeeld uit Noorwegen

Een beursgenoteerde Noorse verzekeraar heeft binnen vier maanden een nieuw portaal nodig waarin tussenpersonen 17 producten kunnen offreren en accepteren. Onbegonnen zaak? Zeker niet. Senior Business Consultant Sophie Kranendonk vertelt er in deze blog meer over.

Vlocity biedt een verzekeringsmodule op Salesforce aan waarmee bedrijven veel sneller digitale producten kunnen introduceren. Dat scheelt je weken, zo niet maanden ontwikkeltijd. Als partner van Vlocity werken we samen aan de implementatie bij een Noorse schadeverzekeraar. In vijf sprints van drie weken wordt het offerteproces van maar liefst 17 schadeproducten ingericht en worden zes interfaces gerealiseerd. Hoe krijgen we dat samen voor elkaar?

Design by doing

Een verzekeringsproduct inrichten met bijbehorende validatieregels kost met een traditioneel softwarepakket al snel dagen, of zelfs weken. De nieuwe systemen kunnen makkelijk geconfigureerd worden, precies volgens je wensen. En dan heb je het niet meer over dagen of weken, maar over uren! Tijdens de implementatie wordt een product met verschillende dekkingen en validatieregels in één dag ingeregeld. Ook de aanvraagflow en schermen zijn volledig configurabel.

Op basis van user stories wordt het product geconfigureerd en in standaard templates in de flow getoond. Tijdens demo’s laten we verschillende opties zien en werken toe naar een optimale user experience. Als het visueel wordt, komt een product bij de meeste mensen pas tot leven. Dat neemt dan vaak nieuwe of andere wensen met zich mee. Door te werken met demo’s is dat geen enkel probleem. Samen met de business leggen we – real-time – de laatste hand aan de implementatie. In sprint twee worden de producten opgeleverd waarvan de requirements in sprint één geschreven zijn. We merken dat doordat de configuratie snel en makkelijk te realiseren is, het proces naar het eindproduct snel en makkelijk verloopt.

Koppeling met legacy geen probleem

Vlocity is een app binnen Salesforce. Daardoor zijn integraties met Salesforce makkelijk te realiseren en sluiten de systemen goed op elkaar aan. Door het gebruik van Vlocity Integration Procedures is het aansluiten op legacy-systemen ook eenvoudig. In Noorwegen kozen we voor een gefaseerde implementatie. Eerst richtten we het offerteproces in Vlocity in. Voor verschillende onderdelen, zoals de premieberekening en het genereren van de polissen, wordt met de bestaande backoffice geïnteracteerd. Om tussenpersonen toch één centraal overzicht van de klant te bieden, worden de polissen getoond in het klantoverzicht. Dit wordt gerealiseerd met API’s naar de backoffice. Daarnaast integreren we Google in het offerteproces voor het invullen van adresgegevens.

Agile development

Deze nieuwe flexibiliteit sluit aan op een agile projectaanpak:

  • Mensen kunnen snel meedoen met de configuratie van de Salesforce- en Vlocity-technologie. Dit maakt projecten schaalbaar en zorgt ervoor dat de teamleden allround inzetbaar zijn.
  • De configuratie kan gedaan worden door een business analist. Zo weet je zeker dat de implementatie aansluit op de behoefte van de business.
  • Per sprint werk je aan een functionaliteit die waarde oplevert. Zo realiseerde we in de eerste sprint een proces waarmee voor drie producten een offerte aangevraagd kan worden. In de tweede sprint voegen we hier drie producten aan toe en in de volgende sprint zorgen we ervoor dat deze offertes omgezet kunnen worden tot polissen in de bestaande backoffice.

Klaar voor een wendbare toekomst

De wendbaarheid van deze aanpak met Vlocity maakt niet alleen de implementatie makkelijker; ook daarna voegt het veel waarde toe. De verzekeraar is relatief onafhankelijk van de leverancier in het doorvoeren van wijzigingen. Ook is het makkelijker om die verantwoordelijkheid bij meerdere personen neer te leggen. Een prettige en productieve werkwijze voor de implementatie in Noorwegen. Ondertussen groeit onze backlog met alle ideeën voor de toekomst…

 

 

Welke kansen zie je?

We maken graag een afspraak. Bel ons op 0653778749 of stuur een e-mail naar e.hoekstra@itds.nl.

Bel mij terug

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Actueel