Data stewardship: één team, één taak

‘Eén team, één taak’. Je kent deze slogan waarschijnlijk wel van de reclames van de luchtmacht. Maar ook voor een team van data stewards is deze slogan zeer toepasselijk volgens Philine (Business Consultant). Wie zijn er onderdeel van dat team van data stewards? Wat doet zo’n team dan precies? En wat levert dit financiële instellingen in de praktijk op? Je leest het hier.

Even een recap. In de vorige blog over data stewardship van collega Eline las je dat data stewardship een essentieel component van data governance is. En hoe je deze praktisch en succesvol kunt implementeren in het beleid. In deze blog zoomen we in op de theoretische kant van het data stewardship. De verschillende typen data stewards worden belicht en het team – ook wel de ‘council’ – staat centraal.

 

Verschillende typen data stewards

Voor een succesvolle uitvoering van data stewardship zijn diverse typen data stewards nodig. Hierin worden hoofdzakelijk twee typen data stewards onderscheiden: business data stewards en technische data stewards. In sommige gevallen komen hier nog twee typen bij: domein data stewards en project data stewards. Je vraagt je wellicht af: wat is dan zo kenmerkend voor deze verschillende typen data stewards? Welke rol binnen de organisatie hebben zij? Hieronder wordt dit toegelicht.

 

De Business Data Steward

Een Business Data Steward is eigenaar en verantwoordelijk voor een specifiek business domein. Dit domein kan gefocust zijn op bijvoorbeeld een data element als adres of telefoonnummer, maar kan ook gericht zijn op processen, afdelingen of systemen.

Werkzaamheden van een Business Data Steward zijn:

 • Verantwoordelijkheid voor de kwaliteit, het gebruik – en de betekenis van data in de organisatie;
 • Bekend zijn met de data, de toepassing van de data en issues die voorkomen binnen het domein;
 • Zorgen voor juiste metadata, data quality requirements en metrics standaarden en voor een correcte besluitvorming.

 

De Technische Data Steward

Een Technische Data Steward speelt een belangrijk rol in het bieden van IT ondersteuning. Hij of zij komt vanuit de organisatie en brengt onmisbare systeem – en applicatiekennis met zich mee. Werkzaamheden van een Technische Data Steward zijn:

 • Verantwoordelijkheid voor de manier van data creatie, storage, vertaling en data flows in het systeem domein.
 • Bezitten van waardevolle en kritische informatie voor de besluitvorming over de data.

 

Domein – en Project Data Steward

De Domein Data Steward en Project Data Steward zijn overkoepelende en bredere rollen. Deze twee typen data stewards zijn ondersteunend aan de business – en technische data stewards. Domein data stewards zijn verantwoordelijk voor ‘shared’ data zoals bijvoorbeeld relatiedata en werken samen met business data stewards om consensus te bereiken over de data elementen. Project data stewards kunnen binnen projecten of programma’s ingezet worden om de belangen van de business data stewards te vertegenwoordigen.

 

De Data Stewardship Council 

Het inzetten van de verschillende typen data stewards alleen is niet voldoende. Voor een goede data governance aanpak en inrichting is het van belang dat de business data stewards samen één team vormen: het ‘Data Stewardship Council’. De Enterprise Data Steward – of ook Chief Data Steward – heeft de lead van deze ‘council’ en vertegenwoordigt alle data stewards naar de data governance manager en het hoger management.

Wat doet dit team dan precies? Een greep uit de taken van een Data Stewardship Council om de data governance tot een succes te maken:

 • Onderzoeken hoe een organisatie data inricht, bewaart en waarde uithaalt.
 • Afstemmen van gezamenlijke definities, policies en processen.
 • Afstemmen van data governance naar de business.
 • Adviseren over het opstellen van het data – beleid, standaarden en principes.
 • Communiceren van de data governance visie en doelen.
 • Tot slot is dit team hét aanspreekpunt als het gaat om data kwaliteit en data management binnen de organisatie.

 

‘Eén team, één taak’ dus. Met een Data Stewardship Counsil heb je een centraal en dedicated team dat ervoor zorgt dat data de aandacht krijgt die het verdient. Het beleggen van data stewardship in één team geeft een stevig fundament voor de data governance inrichting. Met behulp van de juiste kennis, tools en awareness brengen data stewards uw organisatie naar het volgende data maturity level. En zorgen dat het op het gewenste niveau blijft.

Welke kansen zie je?

We maken graag een afspraak. Bel ons op 0653778749 of stuur een e-mail naar e.hoekstra@itds.nl.

Bel mij terug

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Actueel