Privacy en gemak combineert

ITDS Business Consultants - Maarten Breimer

 

Soms lijkt het of privacy en gemak aparte takken van sport zijn. Privacy is gedoe en tijd wordt besteed aan het verhogen van gebruiksgemak. Zeker online. Maar als de consument beide gaat verwachten – en Apple zet de toon – dan is er een andere kijk nodig. En als je met die frisse blik kijkt, naar online privacy en identiteit, dan zie je dat het verhogen van privacy leidt tot gemak. Want privacy en gemak combineert, vindt consultant Maarten Breimer.

Inspiratie van Peter Hinssen – kiezen voor prijs en gemak in een ever changing world

Peter Hinssen schreef het boek ‘The Day After Tomorrow’. Niet over een aankomende klimaatramp – hier geen verfilming – maar over hoe een bedrijf om relevant te blijven moet nadenken waar het ook ná morgen mee bezig is. “[It] is where enormous amounts of long term value lie”. Spoiler: we zijn nog te veel bezig met de shit of yesterday.

In 2021 is hij terug. Met VACIN, een acronym voor een reeks aan methodieken om in een ever-changing world relevant te blijven. Nog interessanter is de trend die hij beschrijft in consumer demand. De consument koos op basis van prijs, en is gaan kiezen op basis van gemak. Bedrijven moeten met die verandering omgaan, maar je zet jezelf pas echt op de kaart als je beide combineert: prijs & gemak.

Maar hier houdt het natuurlijk niet op. Want als we eerder kozen op basis van prijs en nu kiezen op basis van gemak, op basis waarvan kiezen we dan in de toekomst? Wat is de consumer’s choice in de Day After Tomorrow?

 

Sneak preview via Apple – de volgende stap is ‘de juiste keuze’

Het is te zien in de profilering van Apple. Die app tracking – een app verzamelt data over jou buiten het directe appgebruik – expliciet maakt naar de gebruiker. En – nog relevanter – het makkelijk maakt om app tracking default uit te zetten. Het valt op in dé rechtzaak van het moment, Apple vs Epic Games, over de inclusiviteit van de App store. Peter Hinssen, de grootste Apple fan van Europa, zal het vast met Apple eens zijn: de volgende trend zal ‘de juiste keuze’ zijn. En de juiste keuze is een privacy bewuste keuze.

Het is te zien bij verzekeraars en hun 10+ jaar strategie. Relevant blijven door maatschappelijk relevant te zijn. Het is te zien in de groeiende lijst met nieuwsberichten van RTL onder het kopje ‘datalek’. Het is de kritische noot van het FD ‘’de overheid dwingt ons in de handen van Amerikaanse bedrijven”. Het is nieuwsuur van 24-05-2021: de Tweede Kamer laat de digitale bal vallen.

Het is kiezen voor digitale gezondheid, voor privacy, voor zuinig zijn met je persoonlijke gegevens. Want als je telefoonnummer niet bekend is, kan deze ook niet uitlekken of worden verkocht aan Whatsappfraudeurs.

 

Van window shopping naar zero knowledge proof, techniek faciliteert

De techniek die ‘de juiste keuze’ mogelijk maakt is er. Kiezen voor prijs doen we met window shopping. Bij kiezen voor gemak hadden we web 2.0, API’s, en ecosystemen nodig. Voor kiezen voor online privacy zijn er technieken als zero knowledge proof waarmee je juistheid van (persoonlijke) gegevens kan aantonen, zonder dat één partij alles over je weet. Zonder centrale opslag, zonder centrale obstakels. Dat levert gemak op. Maak het geheel open source met een open platform, en er komt een lage prijs.

Vier voorbeelden van privacy & gemak & prijs rondom identificatie die we mogelijk maken:

#1: Een inlog app waarmee een consument geen gescheiden inlog meer heeft voor zorg en ‘niet-zorg’ omgevingen (voor DigiD en niet-DigiD).

#2: Een offerte, een bestelling, zonder salesfunnel van 8 stappen maar met 1 QR scan.

#3: Instant informatie op maat over de impact van het Pensioenakkoord. Zonder account, met 1 klik gegevens doorgeven als leeftijd, huishouden en werkgever.

#4: Een QR code op elke brief zodat – na het scannen – direct het juiste nummer wordt gekozen, er is geen keuzemenu, en de beller komt geïdentificeerd binnen.

 

#GETREADY

Wie wordt in Nederland voorloper met privacy, persoonsgegevens en identificatie? Wie pakt deze long term value? Ik zoek haar. In de Financial Services sector. Om samen overmorgen te maken. Het enige wat ontbreekt is een beetje aandacht. Heb jij een idee? Stuur me gerust een bericht via m.breimer@itds.nl.

Welke kansen zie je?

We maken graag een afspraak. Bel ons op 0653778749 of stuur een e-mail naar e.hoekstra@itds.nl.

Bel mij terug

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Actueel