Blockchain & cryptocurrencies: de waarheid boven tafel

Vanaf het moment dat Bitcoin in 2017 onze levens binnenstormde, is onze interesse in cryptocurrencies en de overkoepelende blockchain technologie massaal aangewakkerd. Waar voorheen slechts een selecte groep ‘tech-fanatici’ zich hiermee bezighield, lijkt nu de hele wereld hier iets van te vinden. We hebben allemaal wel wat gehoord en gelezen over dit thema. Maar om eerlijk te zijn: wie weet er nu eigenlijk echt hoe het allemaal zit?

Maarten Breimer en zijn team verdiepten zich in de blockchain technologie. Ze leerden de ins-en-outs over de verschillende toepassingen en werden onder andere echte crypto-experts. En om deze kennis vervolgens weer te kunnen delen, ontwikkelden ze bijvoorbeeld de Blockchain Games. Hij vertelt ons hoe dit ging, wat de games inhouden en, belangrijker nog: wat we eraan hebben.

Blockchain bij financials

Wat zijn nu eigenlijk de voordelen als financial om te investeren in blockchain? En zijn er ook afbreukrisico’s? Binnen de financiële dienstverlening worden er serieuze stappen gezet op dit vlak. Wanneer je zonder een formele rol te hanteren andere partijen kan helpen in het gestructureerd vastleggen van hun vertrouwensrelatie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het portaal dat de Rabobank aan het opzetten is om huurinformatie vast te leggen via blockchain. Ook binnen de verzekeringsbranche zien we steeds meer ontwikkeling. VGZ paste een bijvoorbeeld PoC blockchain in de kraamzorg toe. De uren van de kraamzorg worden in een smart contract beschikbaar gesteld en met een gemakkelijke app bijgehouden.

Ergens iets van vinden

Kortom, blockchain wordt een steeds belangrijker thema op de agenda bij onze klanten. We kwamen tot de conclusie dat, om onze klanten te kunnen adviseren over dit thema, we zelf aan de bak moesten. Uiteraard wilden we onze opgedane kennis delen met anderen. De blockchain games zijn het resultaat. Want zeg nou eerlijk, hoe kun je beter iets leren begrijpen, dan aan de hand van een spel? De gedachten is dat spelers in de financiële markt in ieder geval iets moeten vinden van blockchain. En om er iets van te vinden, moet je het eerst begrijpen. Dan kun je daarna gefundeerd ja of nee zeggen.

De ITDS coin

De cryptocurrencies zijn een bekend onderdeel binnen de blockchain technologie. We krijgen vaak terug dat het lastig is om je voor te stellen hoe een currency zoals de bitcoin werkt als betaalmiddel. Zelf maak ik altijd de koppeling naar onze ‘normale’ euro. Stel je nu eens voor dat iemand jou een product aanbiedt voor 5 euro. Jij wilt dit kopen. Wanneer kun je dan spreken van een valide transactie? Wanneer je 5 euro digitaal overmaakt, of wanneer je een biljet van 5 euro aanbiedt uiteraard. Maar als je datzelfde biljet in de kopieermachine stopt, dan is het niet meer valide. Het centrale thema is eigenlijk dat als de juiste derde partij bepaalt dat je te maken hebt met een valide betaalmiddel, je dit ook accepteert. Tijdens de Blockchain Games gaan we dieper in op hoe een valide transactie precies werkt bij blockchain, met behulp van onze eigen coin, de ITDS coin.

Met beide benen in de praktijk

Uiteindelijk zijn we vooral benieuwd in hoeverre blockchain toe te passen is op ‘de echte wereld.’ Waar ligt de toegevoegde waarde voor onze klanten? Door middel van de blockchain games kom je erachter of, en hoe deze techniek toepasbaar is binnen jouw werkveld. Het doel van de games is om ervoor te zorgen dat je de blockchain principes leert begrijpen. Zodat je gefundeerd beslissingen kunt nemen rondom dit thema.

Welke kansen zie je?

We maken graag een afspraak. Bel ons op 0653778749 of stuur een e-mail naar e.hoekstra@itds.nl.

Bel mij terug

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Actueel