Informatiebeveiliging is cruciaal in de digitale wereld, vooral in financiële dienstverlening. De Nederlandsche Bank heeft de ‘Good Practice Informatiebeveiliging’ ontwikkeld om effectieve maatregelen te bevorderen. Daaropvolgend introduceerde de Europese Commissie de Digital Operational Resilience Act (DORA) om de digitale weerbaarheid van financiële sectoren te versterken en digitale innovatie te bevorderen. Organisaties dienen te voldoen aan de wetgeving in 2025. DORA legt brede en diepgaande eisen op, die alle EU-informatiebeveiligingswetten harmoniseren en zowel de financiële entiteiten zelf als externe dienstverleners omvatten. Beide normenkaders vragen om aantoonbare implementatie en werking. Daarnaast vereist DORA ook actieve evaluatie en opvolging van herstelacties.  

Beveiliging van informatie op één 

Deze strengere focus op informatiebeveiliging zorgt ervoor dat financiële dienstverleners genoodzaakt zijn om de volwassenheid van de informatiebeveiliging opnieuw te beoordelen, te verbeteren en een nieuwe koers voor de toekomst te bepalen. Dit houdt in dat organisaties inzicht moeten verschaffen in risico’s rondom informatiebeveiliging, zowel binnen de eigen organisatie als in de uitbestedingsketen, zodat zij hier adequaat op kunnen inspelen. Daarnaast is het belangrijk dat procedures en processen worden ingericht voor continue monitoring van IT-incidenten en cyberaanvallen. Ten slotte is het van belang dat de organisatie meer kennis en inzicht over informatiebeveiliging opdoet, zodat er strategisch betere besluiten kunnen worden genomen.  

Wij laten DORA voor u werken  

De implementatie van de DORA-wetgeving is een kans om een toekomstbestendig informatiebeveiligingsbeleid neer te zetten die bijdraagt aan de bescherming van data en daarmee het vertrouwen in de financiële sector. De implementatie kent zijn uitdagingen, maar met onze pragmatische aanpak en focus op samenwerking zorgen wij ervoor dat DORA geen last is, maar uw organisatie verder brengt.  

Bel mij terug

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Welke kansen zie je?

We maken graag een afspraak. Bel ons op 0653778749 of stuur een e-mail naar e.hoekstra@itds.nl.