Succesvolle uitvoering van het ICF-beleid bij een internationale verzekeraar

Vraag

Grenzen verleggen. Bij ITDS doen we het voortdurend. Dit hebben we onlangs nog bewezen bij een internationale verzekeraar. Op geheel eigen wijze hebben we het Internal Control Framework (‘ICF’) geperfectioneerd. De klant in kwestie heeft de afgelopen jaren meerdere Europese verzekeringsmaatschappijen overgenomen. Deze overnames brachten veel risico’s met zich mee, denk aan onverwachte verliezen of schade aan de reputatie. De verzekeraar stelde een Internal Control Framework op. In dit systeem worden interne controles beschreven en wordt aangegeven hoe deze moeten worden uitgevoerd om de impact van onverwachte gebeurtenissen te beperken. Voor de verzekeraar was het een uitdaging om het nieuwe beleid op een toegankelijke en begrijpelijke manier in de praktijk te brengen. Daarom vroegen ze ITDS om kennis en expertise te leveren.

We zijn geen onbekende bij deze klant. Al eerder hebben ze kennis mogen maken met onze pragmatische manier van werken via een ander risicomanagement project. Dat was ook de reden waarom ze onze hulp weer inschakelde. Want ‘why change a winning team’?

 

Aanpak

Om de uitvoering van het ICF-beleid consistent en doeltreffend te laten verlopen binnen de organisatie, had de verzekeraar behoefte aan een toolkit die bestaat uit eenvoudig te gebruiken ICF-sjablonen, die de ICF-vereisten dekken en verder worden aangepast aan de specifieke behoeften van de business units. In samenwerking met de klant hebben we de toolkit uitgewerkt en aandacht besteed aan zowel de inhoud als het visuele aspect.

We maken het visueel inzichtelijk door gebruik te maken van ons ‘periodieke stelsel’: een kleurrijke en overzichtelijke tabel geïnspireerd door de scheikundige versie, die het volwassenheidsniveau van elk van de onderdelen van het ICF-beleid aangeeft. Daarnaast is er uitgebreide aandacht besteed aan het inhoudelijke deel van de toolkit. De stappen die moeten worden ondernomen om het volgende volwassenheidsniveau te bereiken worden helder beschreven. De tabel bevat verder een dashboard van rollen en verantwoordelijkheden, een register voor risico’s en controles met bijbehorende impact- en waarschijnlijkheidsmatrix en een totaaloverzicht van alle risico’s binnen de organisatie: een risico ‘universum’. En tot slot, 1e en 2e-lijns risicorapportage tools en opleidingsmateriaal om extra begeleiding te bieden aan degenen die de toolkit gebruiken

Een mooi ICF-beleid, maar hoe brengen we dat naar de praktijk? Een typisch geval van ‘last but definitely not least’. Tijdens de laatste fase van het project hebben we de Europese partners van de verzekeraar geholpen met het creëren van een gemeenschappelijk begrip van de ICF-toolkit, zodat zij zelfstandig aan de vereisten ervan kunnen voldoen.

 

Het resultaat

Met de hulp van ITDS is onze klant niet alleen in staat geweest om een duidelijk ICF-beleid op te stellen, ook kunnen ze met behulp van onze toolkit voldoen aan de wettelijke vereisten zoals BMA en Solvency II. De klant was meer dan tevreden met het resultaat en is van mening dat we bij ITDS niet alleen leveren in termen van kennis en expertise, maar ook in termen van kwaliteit. Wat de verzekeraar nu nog te doen staat? Dat is het mobiliseren van alle Europese organisaties om de ICF-toolkit te implementeren en verder uit te rollen. Samen met de klant hebben we risicomanagement kraakhelder gemaakt en zorgen we voor een onbezorgde toekomst.

Welke kansen zie je?

We maken graag een afspraak. Bel ons op 0653778749 of stuur een e-mail naar e.hoekstra@itds.nl.

Bel mij terug

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.