Het opzetten van een datawarehouse met actiegerichte dashboards bij een financiële dienstverlener

DE VRAAG

Een financieel dienstverlener die gespecialiseerd is in het ondersteunen van overheidsinstanties klopte bij ITDS aan met een datavraagstuk. Deze klant wilde verschillende financiële en commerciële dashboards ontwikkelen, maar mistte overzicht en structuur in de huidige dataopslag. De data is namelijk afkomstig uit verschillende bronsystemen (o.a. CBS, data vanuit gemeentes en interne bronnen) die niet met elkaar in verbinding staan. Om de data te kunnen gebruiken voor zowel interne als externe rapportering, moet de data worden gestructureerd en samengebracht in één centrale dataopslag. Vervolgens wil de klant deze vernieuwde datastructuur gebruiken voor financiële en commerciële dashboards. Een mooie uitdaging voor onze dataexperts!

ONZE AANPAK

De wil van de dienstverlener om data te structureren werd het startschot van het opzetten van een meer datagedreven organisatie. Dit proces bestaat uit twee fases: het opzetten van een datawarehouse en het ontwikkelen van meerdere dashboards om inzicht te krijgen in de financiële kant van bedrijfsvoering.

Onze eerste stap in het traject naar een betere datahuishouding was het inrichten van een datawarehouse. Dit is een centrale opslagplaats van data en informatie van waaruit de organisatie waardevolle inzichten kan halen om de besluitvorming te verbeteren. Voorheen werd de data handmatig geëxporteerd en gestructureerd. Een tijdrovende klus die bovendien risico’s met zich meebracht. De kans op fouten was namelijk aanzienlijk. Dit proces verloopt door onze consultants nu gecontroleerd en geautomatiseerd. Via een API (Application Programming Interface), welke ervoor zorgt dat de financiële administratie communiceert met het datawarehouse, wordt er geautomatiseerd data opgehaald. Met deze opzet van een datawarehouse is de data nu beveiligd, getransformeerd en daarmee bruikbaar voor dashboarding.

De volgende stap was het bouwen van actiegerichte en geautomatiseerde dashboards waarmee de klant in één oogopslag de benodigde inzichten heeft om processen te verbeteren en datagedreven beslissingen te maken. Voordat ITDS werd ingeschakeld maakte de klant al gebruik van enkele dashboards in Excel. Dit programma heeft vaak niet de voorkeur om gebruikt te worden voor dashboard doeleinden. Om data en informatie real-time weer te geven is een programma als Power BI een betere keuze. De huidige dashboards in Excel hebben we daarom nagebootst in Power BI en gekoppeld aan het datawarehouse. Via de datastroom vanuit de API worden de dashboards nu automatisch van real-time data voorzien.

RESULTAAT

Met onze hulp heeft de dienstverlener een sterk fundament neergezet voor hun datastructuur. Met het datawarehouse als centraal opslagpunt van data is er één waarheid gecreëerd, waardoor de data waarde kan toevoegen aan de organisatie en klanten. Hierdoor hebben wij de klant in staat gesteld om verschillende rapportages in service-vorm aan te bieden aan gemeenten, waardoor zij inzicht verkrijgen over de financiële situatie van haar inwoners. Daarnaast zijn veel tijdrovende processen geautomatiseerd, waardoor er meer tijd beschikbaar is voor andere belangrijke bedrijfsprocessen. De dienstverlener kan nu hoogwaardige rapportages maken en datagedreven beslissingen nemen.

Welke kansen zie je?

We maken graag een afspraak. Bel ons op 0653778749 of stuur een e-mail naar e.hoekstra@itds.nl.

Bel mij terug

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.