ITDS legt fundament voor datagedreven werken bij een pensioenuitvoerder

DE VRAAG 

Een Nederlandse pensioenuitvoerder heeft ITDS gevraagd te helpen bij het realiseren van een hogere datavolwassenheid. Met als doel de organisatie klaar te stomen voor een verbeterslag op het gebied van klantgerichtheid én om de interne en externe dienstverlening naar een hoger niveau te tillen.  

ONZE AANPAK 

Think big, Start small & Embed!   

Think big

De eerste stap in ons traject was het bepalen van de stip op de horizon. We hebben de klant gevraagd om na te denken over de volgende vragen: waarom willen wij datagedreven werken? Wat willen wij met data bereiken? Wat vinden wij als organisatie belangrijk? Hoe kunnen wij data inzetten om onze bedrijfsstrategie te realiseren? Tijdens een aantal workshops zijn we met deze vragen aan de slag gegaan en hebben we medewerkers uit verschillende lagen van de organisatie uitgedaagd hierover na te denken, hun wensen en ambities uit te spreken en de stip op de horizon te zetten.  

Start small

Ambitie? Check. Stip op de horizon? Check. En nu? Wie het internet raadpleegt en zoekt op datagedreven werken of het Data Management Book of Knowledge erop naslaat, zal verdwalen in de hoeveelheid termen, theorieën, frameworks en best practices. Hierdoor ontstaat het risico dat je te veel tegelijk of juist net niet genoeg doet om successen te boeken.   

Onze ITDS collega’s zijn samen met de klant aan de slag gegaan om de bredere data doelstellingen op te knippen in haalbare, korte termijn doelen. Hierbij hebben zij gekozen voor  twee speerpunten: het neerzetten van een passende data governance structuur en het professionaliseren van datakwaliteitsmanagement.   

Het inrichten van een data governance structuur is essentieel voor het uitvoeren van data initiatieven. Zonder duidelijkheid over data-eigenaarschap, verantwoordelijkheden en samenwerkingsvormen, is het lastig om data initiatieven te coördineren, te beleggen en uit te voeren. ITDS heeft daarom zo snel mogelijk een data organisatie en governance structuur opgesteld. Beide passen goed bij de organisatiecultuur en grootte. De nieuwe data organisatie is direct aan de slag gegaan met het (her)schrijven van het datakwaliteitsbeleid en het opstellen van bijbehorende standaarden en richtlijnen.  

Embed  

Het ontwerpen en inrichten van data governance en datakwaliteitsmanagement is echter maar het begin. Het belangrijkste is om de nieuwe werkwijzen, processen en activiteiten te embedden in de organisatie. Een van onze ITDS’ers heeft na de projectfase tijdelijk de rol van Data Officer op zich genomen. Diegene zorgt voor de borging en continuïteit van datamanagement en datagedreven werken in de organisatie.  

HET RESULTAAT 

Bij deze Nederlandse Pensioenuitvoerder heeft ITDS gezorgd voor een solide basis voor data gedreven werken door een complex onderwerp in behapbare stukken op te knippen. De datastrategie zorgt voor een duidelijke stip op de horizon. Op basis daarvan kan de nieuwe data organisatie een roadmap opstellen voor de komende 2 jaar. De nieuwe data governance structuur zorgt voor sturing en controle over data initiatieven en activiteiten.  

Het implementeren van datamanagement is echter nooit ‘af’. Het eindresultaat van dit project is dan ook het beginpunt van een continu proces en een nieuwe manier van werken waarbij data centraal staat.  Dit helpt de organisatie met haar doelstellingen met betrekking tot klantgerichtheid en een betere dienstverlening mogelijk te maken.  

Welke kansen zie je?

We maken graag een afspraak. Bel ons op 0653778749 of stuur een e-mail naar e.hoekstra@itds.nl.

Bel mij terug

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.