Afbouwen van een bankbrede portefeuille met effectenkredieten

DE VRAAG

Een Nederlandse grootbank heeft de strategische keuze gemaakt om een bankbrede portefeuille met effectenkredieten af te bouwen. De achterliggende reden hiervoor is om in de toekomst te kunnen voldoen aan veranderende wet- en regelgeving. Zoals bijvoorbeeld de zorgplicht van banken die steeds belangrijker wordt. Daarnaast speelt kostenverlaging ook een grote rol. De scope betrof een variëteit aan klanten en producten; van Retail tot Zakelijk en van Execution Only tot Vermogensbeheer. In totaal raakte dit ongeveer 400.000 effectenkredieten met een portefeuille van gemiddeld 100K (AUM). Bij ITDS werd de vraag neergelegd om hiervoor een passende rationalisatieaanpak op te stellen.

ONZE AANPAK

De aanpak die we hebben toegepast zag er in grote lijnen als volgt uit:

 • Analyse van portefeuilledata inclusief eerdere besluitvormingen, zoals Audits.
 • Opstellen van een concept aanpak op basis van een Risk Based Approach. Hierbij werd gekeken naar de verwachte risico’s en mitigerende acties om deze risico’s in te kunnen perken.
 • Afstemming met interne stakeholders, zoals de 2nd line en toezichthouders, waaronder de
  AFM, DNB en ECB. En het formaliseren van de besluitvorming.
 • Opzetten van processen, werkinstructies, en inrichten van tooling voor onder andere de
  klantcommunicatie.
 • Start van de executie waarbij de focus lag op tussentijdse evaluaties met onder andere
  toezichthouders, en monitoring van de uitvoer inclusief de decharge.

HET RESULTAAT

Conform de wens van de opdrachtgever is de afbouw van de portefeuille met effectenkredieten succesvol gerationaliseerd. Het product is volledig afgebouwd binnen de bank, waardoor er meer focus kan worden gelegd op andere producten. Bovendien zijn interne aandachtspunten daarmee opgelost. Door een succesvolle risicobeheersing en stakeholdermanagement was er zeer beperkte exposure voor de bank en zijn er uiteindelijk maar een aantal klanten (minder dan 5) in het klachtenmanagement proces terechtgekomen.

Meer ontdekken over ons werk? Lees alles over onze Consultancy diensten.

Credential van opdrachtgever: “Met een doordacht plan, echte focus en de juiste drive is o.a. dit project zeer succesvol geweest. De wil om optimaal samen te werken met de opdrachtgever heeft deze opdracht naar een hoger niveau gebracht. Een teamprestatie waar we trots op zijn!”

Welke kansen zie je?

We maken graag een afspraak. Bel ons op 0653778749 of stuur een e-mail naar e.hoekstra@itds.nl.

Bel mij terug

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.