Afbouwen krediet-portefeuille met speciale aandacht voor uitzichtloosheid

De vraag

Als onderdeel van strategische doelstellingen om producten te rationaliseren, zocht een Nederlandse bank naar een passende oplossing voor klanten met structurele betaalproblemen. Het ging om klanten van een beroepsgroep die door de bank zijn gefinancierd door middel van een opleidingsfinanciering. Economische dynamiek (kredietcrisis en daarna COVID-19) zorgde ervoor dat deze kleine groep klanten structurele betalingsproblemen opliep, waardoor ze nu leven op een bestaansminimum (bijstandsniveau). Wij hebben de bank geholpen met het uitwerken van een passende oplossing voor deze klanten. Een oplossing die aansluit bij de strategische keuze van de bank om deze out-of-sale (beheer) portefeuille in de toekomst verder af te bouwen.

Onze aanpak

Om deze kleine groep klanten wat meer perspectief te geven, gingen we gelijk aan de slag met het uitwerken van een passende oplossing. Betaalproblemen in deze portefeuille vereisten een resolute aanpak. Een aanpak die uniform kon worden uitgevoerd door verschillende afdelingen binnen de bank waar de klanten in beheer waren. Met onze diepgaande bankkennis en ervaring met het opstellen en inrichten van oploskaders, kwamen we binnen 6 maanden met een passend raamwerk inclusief pragmatische aanpak voor deze groep klanten. Hierbij hebben we de verschillende belangen van klanten en stakeholders goed afgewogen. De aanpak kon gelijk worden uitgevoerd.

Het resultaat

Alle klanten met betalingsproblemen zijn in 6 maanden benaderd en kregen passende oplossingen voor hun betalingsproblemen aangeboden. Door centrale beoordeling (toetsing) van klantspecifieke situaties, is gelijke klantbehandeling zeker gesteld. Ook is de oplossing toekomstbestendig gemaakt, want het nieuwe kader is opgenomen in het beleid van de bank. Hiermee is de bank met onze hulp in staat gesteld klanten met betalingsproblemen – nu of in de toekomst – te helpen en de portefeuille richting de toekomst zorgvuldig af te bouwen.

Meer ontdekken over ons werk? Lees meer over de diensten die ITDS kan leveren.

 

Welke kansen zie je?

We maken graag een afspraak. Bel ons op 0653778749 of stuur een e-mail naar e.hoekstra@itds.nl.

Bel mij terug

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.