Een melkkoe met zure melk

In inkomensland leek de WGA de afgelopen jaren de kip met de gouden eieren. Toch is de jubelstemming behoorlijk omgeslagen. De melkkoe blijkt zure melk te geven. Het is slechts een kwestie van tijd totdat de premies merkbaar verhoogd worden.

Met de gedeeltelijke privatisering van de WGA ontstond er vijf jaar geleden een nieuwe markt voor inkomensverzekeraars. Inmiddels is meer dan een derde van de werkgevers overgestapt van het UWV naar verzekeringsmaatschappijen. In een paar jaar tijd een enorm succes, maar het succes heeft een duidelijke keerzijde. 

De concurrentie op de WGA markt is, mede dankzij de komst van een aantal nieuwe partijen, moordend gebleken. De honger naar premievolume heeft de prijzen doen kelderen, waardoor veel maatschappijen moeten toeleggen op hun WGA-portefeuille (bericht van de Goudse). Niet voor niks gaan de geruchten in de markt dat er verzekeraars zijn die extra reserves in de boeken hebben opgenomen als gevolg van verliesgevende WGA-portefeuilles. Meerdere inkomensverzekeraars zullen de komende tijd, door zichzelf bewust uit de markt te prijzen, in feite een acceptatiestop op het WGA-ERD-product zetten.

Hoe nu verder? Verschillende Tweede Kamer fracties hebben eerder al uitgesproken te streven naar een volledige privatisering van de WGA. Maar hoe happig zullen de maatschappijen anno 2012 nog zijn om hierop in te spelen? Alle gunstige risico’s (zoals werkgevers met een lage WGA-instroom) zijn met scherpe premiestellingen al binnengehaald en wie in de markt zit te wachten op zware beroepen en hoge risico’s?

Het is slechts een kwestie van tijd totdat de premies merkbaar verhoogd worden. De verschillen met de premies van het UWV, die de afgelopen jaren steeds groter werden, zullen afnemen. Dit is maar goed ook; alleen met een reële premiestelling is een duurzame en succesvolle privatisering van de WGA mogelijk.

Reacties

 1. Leo, helemaal mee eens. Maar als privatisering eeenmaal een feit is, dan zullen verzekeraars hun premiehonger laten gelden. Korte tijd daarna zal er op basis van werkelijke cijfers een juiste premie gevraagd gaan worden. Er is en blijft voldoende werk aan de winkel om onze werkgevers juist te adviseren/informeren.

  • Leo Bloem zegt:

   Beste Bill, dank voor je reactie. Jammer dat ik je reactie niet eerder heb gezien, er zat een ‘hick-up’ in het systeem waardoor ik geen e-mail heb ontvangen.

   Ik denk dat je gelijk hebt: als de privatisering wordt voltooid (dus geen escape meer naar het UWV), dan zullen premies stabiliseren en verduurzamen. Maar de vraag is natuurlijk wanneer dit ‘als’ zal plaatsvinden.

   Persoonlijk denk ik dat volledige privatisering de enige weg is, hoewel je een oplossing zal moeten verzinnen voor de ‘onverzekerbare bedrijven’. Zeker voor de bedrijven die hun WGA-risico en hun ziekteverzuim bij dezelfde verzekeraar onderbrengen, ontstaan prachtige mogelijkheden om vroegtijdig in te grijpen om zo de instroom te beperken. Zo snel mogelijk een brede blik op het ziekteverzuim: in sommige gevallen moet de focus sneller van het medische aspect van arbeidsongeschiktheid afgehaald worden, en eerder ingezet worden op opleiding en begeleiding naar andere werkzaamheden of zelfs een ander carrierepad.

Laat wat van je horen

*